DKB_borito

Tizenöt partnervállalat részvételével zajlott le a Mérnöki Kar Duális és Kooperatív Börzéje

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar a már jól bevált, hagyománynak számító Duális és Kooperatív Börzéjét idén februárban is megrendezte, mely több, mint 200 látogatót vonzott.

Az SZTE Mérnöki Kar duális és kooperatív partnereinek száma mára több, mint 70 partnert ölel fel. Közülük jónéhány mindkét képzési formában fogad hallgatókat. – Növekedés várható. A börze után az egyik kooperatív partner jelezte, hogy a duális képzésbe is bekapcsolódna. A Mérnöki Duális Képzési Központ új cégekkel is folyamatosan tárgyalásokat folytat. Jellemző az is, hogy a partnercég a meglévő megállapodásunkat új szakkal bővíti, illetve a létszámkorlátot bővíti – mesélt Dr. Péter Szabó István a program sikerességéről.


Ezúttal a Cleano Kft., Csaba Metál Zrt., ELI-HU Nonprofit Kft., Gallicoop Zrt., Givaudan Hungary Kft., KALL Ingredients Kft., Linamar Zrt., Nestlé, PaprikaMolnár Kft., Pick Szeged Zrt., SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt., Szentkirályi Magyarország Kft., Talentis Agro Zrt. és a Viresol Kft. várta gyakornoki helyekkel a Mérnöki Kar hallgatóit.


Duális és Kooperatív Börze a Mérnöki Karon


A kooperatív képzés célja, hogy a hallgatók a kötelező szakmai gyakorlaton túl, további vállalati környezetben szerzett szakmai tapasztalatra tegyenek szert, mely elősegíti szakmai ismereteik, készségeik fejlesztését, és javítja a munkaerőpiaci elhelyezkedésük esélyeit.


A duális képzésben részt vevő hallgatóknak amellett, hogy felsőoktatási tanulmányaik során magas szintű elméleti tudást sajátíthatnak el, lehetőségük nyílik arra, hogy ismereteiket a gyakorlatban is alkalmazhassák, így szerezve versenyképes tudást az egyetemi évek alatt.


A Mérnöki Duális Képzési Központ részéről Joóné Muhi Piroska mesteroktató és Dr. Péter Szabó István főiskolai docens azon túl, hogy azon dolgoznak, hogy minél szorosabbra fűzzék a partnervállalatok és a Kar együttműködését, a hallgatóknak is segítenek megtalálni a megfelelő gyakorlati helyet duális vagy kooperatív képzésük színhelyéül.


A szervezők igazán sikeresnek találták a rendezvényt. – Tizenöt cég képviselője várta az érdeklődőket. A látogatók száma 200 fölött volt. Az oktatók részéről is fokozatosan nő az érdeklődés – tudtuk meg Joóné Muhi Piroskától.


– Újdonság volt a Szegedi Szakképzési Centrum munkatársainak részvétele, akik a hallgatóink számára is elérhető tanfolyamokat ajánlottak. Az elmúlt években a Mérnöki Kar a Szakképzési Centrummal szoros együttműködést alakított ki, így a jövőben is várható a részvétel – mesélt a további képzési lehetőségről Dr. Péter Szabó István.


Azon túl, hogy a parnetvállalatok számos gyakorlati lehetőséget kínálnak mérnökhallgatóink számára, néhány cég gyárlátogatási alkalmat is kínál az érdeklődők részére. – A partnervállalatok a börzén nem csak a duális és kooperatív képzést, hanem ezen túlmenően számos egyéb lehetőséget kínálnak a hallgatóinknak: kötelező szakmai gyakorlat, gyakornoki helyek, szakdolgozat és diplomamunka témák, álláslehetőség is elérhető. A hallgatói érdeklődésre és regisztrációra alapozva szervezünk üzemlátogatásokat – tudtuk meg Dr. Péter Szabó Istvántól.


Duális és Kooperatív Börze a Mérnöki Karon


– Cégeknek kiváló toborzási alkalom, mert sok érdeklődő hallgatóval találkoznak. Kapcsolataikat ápolhatják a Karral. Kapcsolatokat alakíthatnak ki más cégekkel. Hallgatóknak nagyon hasznos tájékozódni arról, hogy a cégek milyen munkalehetőségeket kínálnak. Akinek van konkrét elképzelése, hogy milyen formában szeretne dolgozni, megtalálhatja a megfelelő partnercéget – válaszolta nekünk Joóné Muhi Piroska arra a kérdésünkre, hogy miért érdemes a börzén részt venni.


Fotók: Kovács-Jerney Ádám

Szöveg: Újvári Gréta