Boritokep_feher

Fenntarthatósági hetet rendezett az SZTE Mérnöki Kar

A környezettudatosság, fenntartható mérnöki szemléletmód kialakítása céljából Fenntarthatósági hetet szervezett a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara.

A mérnöki tudományok elsajátítása mellett a mérnöki szemléletmód kialakítására is igyekszik hangsúlyt fektetni a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara. A mérnökjelölteknek érdemes már hallgatói korukban megismerkedni a fenntarthatóság, környezettudatosság különböző aspektusaival, hiszen munkájuk során kiemelt szerepet fog játszani az energiagazdálkodás és karbonlábnyom csökkentés.


Fenntarthatósági hetünk első programja a „Zéró tudatosságtól a zero waste-ig” címet viselte, melynek előadója a közösségi médiából Vászonzsákoslányként ismert Antal Éva Ráhel volt, az ELTE humánökológia mesterszak hallgatója. Figyelemfelkeltő és elgondolkodtató előadásának köszönhetően lehetőségünk nyílt betekintést nyerni a hulladékmentes életmód kulisszái mögé. Többek között olyan érdekes dolgokról hallhattak az érdeklődők, mint a csomagolásmentes boltokban történő vásárlás, komposztálás folyamata és lehetőségei, illetve hogy hogyan lehet egy savas és egy lúgos kémhatású szerrel az egész lakást kitakarítani.


Tematikus hetünk második napján kihívás elé állítottuk a Mérnöki Kar hallgatóságát és dolgozói gárdáját. Hogy minél több zöldség, gyümölcs, mag, gabona, hüvelyes zöldség fogyasztására motiváljuk közösségünket, ezért Vegán nap kihívást rendeztünk. Ennek lényege az volt, hogy 24 óráig csak állati eredetű alapanyagtól, terméktől mentesen lehetett étkezni a kihívást vállalóknak. Ezzel az egy nappal pedig ha kis mértékben is, de hozzátettünk karbonlábnyomunk csökkentéséhez.


Harmadik programunk tűnt a legizgalmasabbnak, hiszen Fenntarthatóság az élelmiszeriparban – című kerekasztal-beszélgetésünkön meghívott vendégünk volt van der Wildt Nikolett a Szentkirályi Magyarország Kft. fenntarthatóságért felelős vezetője, Karkas Mihály a Givaudan Hungary Kft. ügyvezetője, Prof. Dr. Véha Antal CSc. az SZTE Mérnöki Kar egyetemi tanára és Dr. habil. Gyimes Ernő PhD. az SZTE Mérnöki Kar egyetemi docense.


KA_5

Eperjesi Jázmin fotói kerekasztal-beszélgetésünkről


Az eseményen izgalmas beszélgetés alakult ki a csomagolóanyagok, szállítás, energiafelhasználás optimalizálása kapcsán. Meghívott előadóink számos ipari példával és megoldással színesítették a beszélgetést. Természetesen az is szót érdemel, hogy nem csak az ipar tud tenni a környezetünkért, karbonlábnyomunk csökkentéséért, hanem mi magunk, is, ha odafigyelünk, hogy miből mennyit vásárolunk és az nem a kukában köt ki; jelentősen csökkentve az élelmiszerpazarlást.


Fenntarthatósági hetünk zárónapján, utolsó programlehetőségünk az IESC – Sustainability through students’ eyes workshop nevet viselte, melyet Nemzetközi Mérnöki Diákklubunk keretében rendeztünk meg. A workshop azt a célt szolgálta, hogy különböző kultúrákból érkező diákjaink átadják egymásnak, hogy mit is tehetnek hallgatóként, leendő szakemberekként a fenntarthatóságért és környezetért.


Környezetvédelmi törekvéseinket erősítve, Fenntarthatósági hetünkön a Maróti Szikvíz felajánlásának köszönhetően beüzemelésre került Mars téri épületünk lépcsőfeljárójában és Moszkvai körúti épületünk aulájában két ivóvíz automata is. Ennek köszönhetően már nem kell műanyag ásványvizes palackokkal járni az órákra. Műanyag palackok helyett újratölthető kulacsokokkal, üvegekkel, bögrékkel érdemes az egyetemre érkezni, hogy az ivóvízautomaták segítségével tudjuk biztosítani testünk hidratáltságát.


Fotók: Eperjesi Jázmin
Szöveg: Újvári Gréta

Keresd fel közösségi média felületeinket is!
Facebook: facebook.com/sztemernok/
Instagram: instagram.com/szte_mk/
TikTok: tiktok.com/@szte_mk