Bezár

Hírarchívum

PontOtt_party_2023_1170

Több, mint kétszeresére nőtt a Mérnöki Karra felvettek száma

Több, mint kétszeresére nőtt a Mérnöki Karra felvettek száma

2023. július 28.
2 perc

Szerda este a Rektori Hivatal épülete előtti Dugonics téren rendezett Pont ott partit a Szegedi Tudományegyetem a felvételi eredményeket várók számára. Idén több mint tizenhétezer diák jelentkezett a Szegedi Tudományegyetemre, a Mérnöki Karra benyújtott jelentkezések száma pedig kétszeresen haladta meg az előző évit.

Az utóbbi években érezhetően nőtt a mérnöki hivatás megbecsültsége, és a beiskolázás támogatását célzó tevékenységeivel a Mérnöki Kar is nagy hangsúlyt fektet a mérnöki életpálya népszerűsítésére a fiatalok körében. Már a kari nyílt napok látogatottsága is jelezte a megnövekedett érdeklődést, mely szerencsére a jelentkezők számában is megmutatkozott. Különösen vonzó a jelentkezők számára, hogy a Mérnöki Kar elkötelezett a gyakorlatorientált képzések iránt, így hallgatói a duális és a kooperatív képzési formát is választhatják. Mindez lehetőséget biztosít arra, hogy a hallgatók már az egyetemi tanulmányaik során több éves szakmai tapasztalatra tegyenek szert a Kar valamelyik partnervállalatánál, megkönnyítve ezzel a munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket. A hallgatói létszám emelkedéséhez hozzájárult továbbá az is, hogy szeptembertől megindul a Táplálkozástudományi mesterképzés első évfolyama, illetve a Kar képzési kínálatában tavaly megjelent Ipari termék- és formatervező alapszakra is sokan jelentkeztek. A nappali tagozaton megnövekedett érdeklődés mellett, közel négyszeresére nőtt a levelező tagozat iránt az érdeklődés.


A felvételi eredmények számokban:


A Mérnöki Karon alapképzésen összesen 533 fő (ebből nappali tagozaton 298 fő), mesterképzésen pedig 146 fő (ebből nappali tagozaton 10 fő) kezdheti meg tanulmányait 2023 szeptemberében. Élelmiszermérnök alapszakra 81 fő nappali tagozatra, 49 fő levelező tagozatra, Gépészmérnök alapszakra 62 fő nappali tagozatra, 49 fő levelező tagozatra, Mechatronikai mérnök alapszakra 58 fő nappali tagozatra, 32 fő levelező tagozatra, Műszaki menedzser alapszakra 50 fő nappali tagozatra, 60 fő levelező tagozatra nyert felvételt. Az Ipari termék-és formatervező alapszak ez évben 34 fővel indul. Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök képzésünk kiegyensúlyozott a létszám a nappali és levelező tagozaton (12 és 11 fő). Az eddigieknél sokkal több hallgató, 34 fő nyert felvételt a Kar Békéscsabai képzési helyén meghirdetett Gépészmérnök képzésre.


A mesterképzések közül legnépszerűbb a most csak levelező tagozaton induló Táplálkozástudományi mesterszak, amelyre 64 fő került felvételre. A többi mesterszakra is az előző éveknél több hallgatót vett fel a kar. Gépészmérnök mesterszakra 20 fő, a Mechatronikai mérnök mesterszakra 8 fő, Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki mesterszakra 25 fő, Élelmiszermérnök mesterszakra 8 fő és Műszaki menedzser mesterszakra 21 fő iratkozhat be ez év szeptemberében.


Gratulálunk a felvett hallgatóknak!


Kép forrása: Szeged.hu (Iványi Aurél)


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek