Bezár

Hírarchívum

12_Dr._Balogh_Sandor_koszontes_mentes

Dr. Balogh Sándor prof. emeritus köszöntése 90. születésnapja alkalmából

Dr. Balogh Sándor prof. emeritus köszöntése 90. születésnapja alkalmából

2022. március 30.
3 perc

Az ICOSTEE 2022 konferencia plenáris ülésén Dr. Bíró István dékán köszöntötte Dr. Balogh Sándor professor emeritust, az SZTE Mérnöki Kar jogelőd intézményének, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Főiskolai Karának 1988 és 1990 közötti főigazgatóját.

Prof. Dr. Balogh Sándor 1932. február 26.-án született Debrecenben, sokgyermekes családba. Apja, egy szakképzettség nélküli észak-erdélyi menekült volt, aki korán elhalálozott. Emiatt testvéreivel együtt árvaházba került, és ott is élt egyetemi felvételéig.

 

Balogh Sándor a budapesti Kertészeti Középiskolában végezte középiskolai tanulmányait, majd ezt követően sikeresen felvételizett a Kertészeti Egyetemre. Érdeklődése ott mindinkább a közgazdasági kérdésekre terelődött, s ez, valamint kiváló tanárainak segítő készsége, meg is határozta későbbi pályáját. Már hallgatóként is különös érdeklődést mutatott a kutatási módszertan iránt, s ez is pályaválasztási tényezőnek bizonyult. Valamint az a kivételes lehetőség, hogy a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjasaként 3 éven át önálló kutatásokat folytathatott.

 

Az 1958 és 2018 közötti 60 évben kutatóként, és – ezzel szinte párhuzamosan – egyetemi előadóként is működött, mindvégig az élelmiszeriparhoz kapcsolódóan. Kutató munkáját a szakma-stratégiai kérdések iránti érdeklődés jellemezte, ennek következtében közel került az országos jelentőségű döntések előkészítéséhez. Egyre gyakrabban kértek tőle elemzést vagy állásfoglalást egy-egy iparág vagy az egész élelmiszeripar fejlesztése ügyében. Ennek kapcsán vezető beosztást kapott több, döntés-előkészítést végző kutató-elemző intézményben. (Mint például az Élelmiszeripari Gazdaságkutató Intézetben, az Agrárgazdasági Kutató Intézetben, a MÉM Statisztikai és Gazdaságelemző Központjában.) Nagy jelentőségű megbízatásaként Ő irányította annak a stratégiai tervnek az elkészítését, amely a KGST-országok élelmiszeriparának rekonstrukcióját célozta (1988). Vezetése alatt nemzetközi együttműködésben két közös kutatási projekt is megvalósult 1985-1988 (a francia INRA-val „Az élelmiszeripari érdekképviseleti rendszer megalkotása”, a Helsinki Egyetemmel közösen pedig „Az élelmiszeripari kisvállalkozások innovációs készségére ható tényezők” címmel). Mindkét projekt sikerrel zárult, az EU, mint megrendelő elfogadta.

 

1988-ban került Szegedre, miután megpályázta és elnyerte az Élelmiszeripari Főiskola Ipargazdaságtan Tanszékének vezetését. 1990-ig a Kar főigazgatói tisztségét is betöltötte, 2000 óta a professor emeritusi cím birtokosa.

 

Professzorként egyik fő pedagógiai célja az volt, hogy szélesítse az itt végzettek tájékozottságát, látókörét. Új szakok (Vállalkozó-menedzser szak), új képzések (Logisztikai képzés szervezése, Közbeszerzési referens képzés) és új tantárgyak (Sikeres vállalkozók, sikeres vállalkozások; Az üzlet világa; Európai tanulmányok; Innováció, termékfejlesztés; Élelmezési rendszerek; Az élelmiszerfogyasztás pszichológiája; Alternatív táplálékválasztás) kezdeményezése fűződik a nevéhez. Mindezen tárgyakhoz oktatási segédletet (jegyzetet, tankönyvet) is írt. 88 éves koráig az SZTE 3 karán rendszeresen tartott előadásokat.

Oktatási tevékenységét a nagy számok jellemzik. Budapesti évei alatt 5 egyetemen tanított, Szegeden pedig 4 karon oktatott. Mintegy 10-12 ezer hallgató indexében szerepelhet a vizsgajegy melletti aláírása

Szakmai közéleti tevékenység

  • Országos Távlati Tervezési Bizottság élelmiszeriparért felelős tagja (1986-1988)
  • A Magyar Tudományos Akadémia Agrárgazdasági és Szövetkezeti Bizottságának tagja (1990-1998)
  • A Magyar Tudományos Akadémia Marketing Bizottságának tagja (1988-1998)
  • A Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület Országos Választmányának tagja és Csongrád Megyei Szervezetének elnöke (1998-ig)
  • A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Bizottsága Gazdaságpolitikai és Közgazdasági Bizottságának tagja (1994)

Egyéb közéleti tevékenység:

  • A Szent-Györgyi Albert Rotary Club alapító elnöke, valamint az RC Szeged-Tisza alapító elnöke
  • A Szegedért Alapítvány Tudományos Kuratóriumának elnöke (1990-1991)

 

Köszöntések:

  • Az RC-Szeged-Tisza tagsága meglepetés díszebéden köszöntötte alapító elnökét, amelyen a tagok család-tagjai is részt vettek.
  • Szeged Megyei Jogú Város nevében Dr. Botka László polgármester fogadta és 90. születésnapja alkalmából a város nevében köszöntötte Dr. Balogh Sándort, 2022.03.30-án

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek