Kitüntetésben részesült Dr. Odry Ákos, a Mechatronikai és Automatizálási Intézet főiskolai docense

A díjat az Óbudai Egyetemen vette át a Magyar Fuzzy Társaságtól (MFT) 2022. április 13-án.

Mint ifjú kutató, Ifjúsági Díjat adományoztak a fuzzy tudomány területén végzett kutatói tevékenységéért Dr. Odry Ákosnak, a Mechatronikai és Automatizálási Intézet főiskolai docensének. Az MFT az International Fuzzy Systems Association tagja, a műszaki egyetemek és főiskolák fuzzy, illetve azzal rokon területeken dolgozó kutatóiból áll. Elméleti és alkalmazott fuzzy, illetve computational intelligence kutatási témák (fuzzy technológiák, neurális hálózatok, genetikus algoritmusok, a bizonytalanság modellezése, hibrid rendszerek, stb.) alkotják az érdeklődési körét a társaságnak.

A díjat az Óbudai Egyetem rektora (Prof. Dr. Kovács Levente), az egyetem alapító rektora és a társaság tiszteletbeli elnöke (Prof. Dr. Rudas Imre), a társaság elnök asszonya (Dr. Laufer Edit) és a társaság alelnöke (Prof. Dr. Kovács Szilveszter) adták át.


Odry_dij


Dr. Odry Ákos már a doktori tanulmányai alatt is olyan fuzzy alapú adaptív technikák kidolgozásával foglalkozott, melyek előnyösen alkalmazhatók mechatronikai rendszerek irányításában. Sikerült megmutatnia több kifejlesztett módszer esetében is azt, hogy a fuzzy logika és a fuzzy-alapú következtetési rendszerek jól kezelik a bizonytalanságokat és alkalmazásukkal szignifikánsan javítható a zárt szabályozási körök performanciája. Az aktuális kutatásaiban is fuzzy következtetési rendszerek fejlesztésével foglalkozik. A fuzzy logika lassan 60 éves múltjának ellenére, a heurisztika beépítése és az elmosódott halmazok alkalmazása még mindig az egyik legeffektívebb módszernek bizonyul a nehezen kezelhető és bizonytalan problémák megoldásában. Az elért eredményeit több neves folyóiratban, fuzzy-alapú rendszerek területen megjelentetett publikációval támasztotta alá.


A kép forrásas: Magyar Fuzzy Társaság