Kep1

Sikerrel zárul az EFOP-3.5.1-16-2017-00004 projekt

Az EFOP-3.5.1-16-2017-00004, „Duális és kooperatív képzések és azokat támogató szolgáltatások fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen” című projekt befejező mozzanataként záró konferencia megrendezésére került sor, melynek a Mérnöki Kar adott helyszínt.

A Szegedi Tudományegyetem az EFOP-3.5.1-16-2017-00004 „Duális és kooperatív képzések és azokat támogató szolgáltatások fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen” című projekt megvalósítására 404 378 682 Ft vissza nem térítendő támogatási összegben részesült. A több mint négy évig tartó projekt megvalósításában a Mérnöki Karon kívül az SZTE 6 kara, az ÁJTK, a BTK, a GTK, a JGYPK, az MKG és a TTIK vett részt és csatlakozott a munkához az SZTE Alma Mater, a Karrier Iroda, a Neveléstudományi Intézet, valamint a Felnőttképzési Központ. A projekt szakmai vezetési feladatát a Mérnöki oktatási és általános dékánhelyettese, Hovorkáné Dr. Horváth Zsuzsanna látta el.


Napjaink jelentős kihívása a felsőoktatás számára, hogy az iparági szereplők, akár hazai, akár nemzetközi ipari vállalkozásokról legyen szó, a felsőoktatatásból kikerülő fiatal szakemberekkel kapcsolatosan egyre inkább a gyakorlat-orientált felkészültségre helyezik a hangsúlyt.


Kep2


Ezzel együtt a társadalom is leginkább azt várja el, hogy a felsőoktatásból kikerülő hallgatók, illetve fiatal szakemberek olyan tudással rendelkezzenek, amelyek a vállalatok gyakorlati igényeit messzemenően képesek kiszolgálni. Ezen elvárásoknak egyre nehezebb megfelelni hazai felsőoktatásban. A projekt célkitűzése ennek megfelelően az volt, hogy a Szegedi Tudományegyetemen a gazdasági szféra szereplőivel szoros együttműködésben olyan munkaerőpiaci igényekhez igazodó, gyakorlatorientált (duális és kooperatív) képzések, szolgáltatások kifejlesztése és működtetése valósuljon meg, amelyek hozzájárulnak a felsőoktatás területi, társadalmi, gazdasági szerepének erősítéséhez, valamint a munkaerő-piaci igények kielégítéséhez.


Kep3


A projekt sikeres lezárásaként 2021. október 14-én szakmai konferenciára került sor a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán, melynek keretében a megvalósításban résztvevő szakemberek bemutatták a több mint négy éven át tartó szakmai munka eredményeit.


Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes köszöntőjét követően a zárórendezvény a projekt célkitűzéseinek és eredményeinek összefoglalásával folytatódott, melyet a szakmai vezető mutatott be a résztvevők számára. A projekt keretében 10 duális képzés és 30 kooperatív képzés képzési programja került kidolgozásra, közel 100 vállalati együttműködési szerződés született. Négy karon, a Mérnöki Karon, a Mezőgazdasági Karon, a Gazdaságtudományi Karon és a Természettudományi és Informatikai Karon megalakult a képzési területnek megfelelő kari duális képzési központ. A rendezvényen a részvevő karok részletesen beszámoltak a duális képzés és a kooperatív képzés fejlesztése terén elért kari eredményekről. A rendezvény részeként került sor a Szegedi Tudományegyetemen a duális és a kooperatív képzéseket támogató szolgáltatások fejlesztése terén eredmények bemutatására. Ennek keretében az SZTE Alma Mater szolgáltatása, a Karrier Iroda, a Neveléstudományi Intézet, valamint a Felnőttképzési Központ képviselője foglalta össze a projekt végrehajtása során végzett munkájáról. A rendezvény záró részében a Szegedi Tudományegyetem néhány duális illetve kooperatív képzésben részvevő vállalati partnere osztotta meg a képzések gyakorlati oktatási részében szerzett tapasztalatait, majd a képzésekben részvevő hallgatók számoltak be arról, milyen munkát végeznek a vállatoknál, illetve, hogy miért választották ezeket a képzési formákat.




efop_3.6.2_bg1