moltech_cim

Mérnökhallgatók jelentkezését várja a Moltech AH Kft.

Online duális képzési börzét tartott a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatói számára a Moltech AH Kft. 2021.02.19-én.

A röszkei székhelyű Moltech AH Kft. a korszerű anyagmozgatáshoz, hajtástechnikához szükséges eszközökkel, berendezésekkel foglalkozik. Telephelyükön a hevederes szállítópályákban, görgősorokban alkalmazott alkatrészek és kiegészítők gyártása és szervizelése folyik. Emellett komplett anyagmozgató berendezéseket és rendszereket – szállítószalagos, modul hevederes, görgős szállítópályákat – terveznek és gyártanak egyedi igényeknek megfelelően.


Moltech1x

A Moltech AH Kft. csapata


A duális börze elején Kis Kornélia, a cég oktatási koordinátora köszöntötte a hallgatókat. A köszöntést követően ismertette a cég rövid fejlődési történetét. Ezt követően a cégnél folyó duális és kooperatív képzésről hallhattunk lényegesebb elemeket, valamint a hallgatók várható feladatait az egyes cégnél töltött egyetemi éveik során, amelyek jelentőségét minden esetben gyakorlati példákat hozva indokolta. Ezután kitért arra is, hogy a duális és a kooperatív képzésben való részvételnek pontosan milyen feltételei, illetve a jelentkezésnek milyen lépései vannak. Itt külön kiemelte, hogy a duális képzés komoly felelősséggel és a szerződésben foglalt kötelezettségek betartásával jár.

Majd az ezt követő videós cégbejárást követően Varga Tibor a cég KFO üzletág vezetője vette át a szót, aki a cég dinamikus fejlődését hangsúlyozva gyakorlati példákon keresztül ismertette, hogy pontosan milyen feladatok várhatnak a leendő duális/kooperatív, illetve nyári gyakorlatos hallgatókra. A géppark bemutatása során is nagy hangsúlyt kaptak a cégnél az elmúlt évek során végrehajtott fejlesztések, így az újonnan beszerzett CNC eszterga és CNC megmunkáló központ is. Emellett bemutatott néhány olyan célgépet, amelyet a Moltech AH Kft. fejlesztett különböző célokra.

Ezután az SZTE Mérnöki Karának két duális képzéses hallgatójának; Csonka Tamás és Lennert József Richárd mechatronikai mérnök hallgatók élménybeszámolóját hallhattuk. Az előadásuk során mindketten kiemelték a gyakorlatorientált képzés és a termelő környezetben töltött időszak fontosságát.

Csonka Tamástól megtudhattuk, hogy barátaitól hallott a duális képzésről és döntését, hogy tanulmányait duális formában fogja folytatni sohasem bánta meg. A termelésben eltöltött időt követően először a céghez köthető vállalatirányítási rendszerekkel ismerkedett meg majd kisebb tervezési feladatokat kapott, amelyekhez vállalati mentora nyújtott neki segítséget. Jelenleg szakdolgozatának kidolgozásával foglalkozik duális cégénél.

Lennert József Richárd duális hallgató családjától hallott a duális képzésről és döntését ő sem bánta meg. A duális képzés során hasonló utat járt be, mint hallgatótársa, azonban kihangsúlyozta, hogy a Moltech AH Kft. mindig is nyitott volt az egyetemi és vállalati kötelezettségeken túlmutató tudományos tevékenységek támogatására, amely nagy segítség volt számára és mindig motiválóan hatott rá.


moltech6

Az egyik hallgató véleménye arról, hogy miért választotta a Moltech AH Kft-t és mit kapott a képzés során


A hallgatók előadását követően ismét Kis Kornélia vette át a szót, aki röviden összegezte, hogy pontosan mik a cég elvárásai a hozzá jelentkező duális hallgatókkal szemben. Kiemelte, hogy azon érdeklődők, akik már beadták a jelentkezésüket hozzájuk hamarosan választ kapnak pályázatukra, illetve, hogy cégük elsődlegesen már az őszi szemeszterre készül, amelyre várják a duális képzésben tanulni vágyó hallgatók jelentkezését. Itt külön kihangsúlyozta, hogy a gimnáziumból érkező előképzettséggel nem rendelkező hallgatók is ugyanolyan eséllyel indulnak a duális képzési helyekért, mint azok, akik szakgimnáziumból érkeznek.

A cég nem csak duális és kooperatív képzéses, valamint nyári gyakorlatos hallgatókat vár, hanem szakdolgozati témák vezetésében, kutatások kivitelezésében is szívesen vesz részt.

Szöveg és fotók: Lennert József Richárd, Újvári Gréta