kutatok_ejszakaja

Kutatók éjszakája a Mérnöki Karon - Rövid összefoglaló és galéria

2018. szeptember 28-án a Kutatók Éjszakája c. országos rendezvény keretében Karunkon is több programon vehettek részt a látogatók

A látogatók Karunkon több programból is választhattak.


Program: Zaj- és rezgésmérések alkalmazása a műszaki diagnosztika világában

Forgács Endre, Vecseri András

 

A Kutatók Éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán folytatott kutatási projektek közül a műszaki diagnosztikai terület került bemutatásra az érdeklődőknek. A tavalyi évhez képest több, kb. 30 látogató kereste fel a diagnosztikai laboratóriumot, idősebbek és középiskolás diákok is részt vettek a programon. A diplomával rendelkezők közül többen érdeklődtek a Műszaki diagnosztikai és karbantartó szakmérnök szakirányú továbbképzésünkről.

 

Először a műszaki diagnosztikai laboratóriumról, majd célirányosan a kutatásokról rövid bemutatót tartottak a Kar munkatársai, majd bemutatásra kerültek a laborban található egyes berendezések, mérőeszközök.

Az érdeklődők egy speciális gépen elektronikus sztetoszkóp segítségével érzékelhették a különböző csapágyhangokat, továbbá csapágyszerelési eszközöket, szerszámokat, diagnosztikai mérőműszereket vehettek a kezükbe. Üzembe helyeztünk egy infra hőkamerát is, amelyre a látogatók nagy érdeklődést mutattak.

 

20180928_171612

 

Program: Alacsony teljesítményű motorfékpadi vizsgálatok

Dr. Farkas Ferenc, Dr. Molnár Tamás

 

A program első alkalommal került megrendezésre a Mérnöki Karon, ennek ellenére a regisztrált létszám többszöröse jelent meg a programon. A bemutatók során főként a különböző bioetanol féleségek motorikus tulajdonságainak vizsgálatáról, valamint a benzin hasonló mutatóival történő összehasonlításáról szólt. Nemcsak Szegedről, hanem a környező vidéki nagyvárosokból is érkeztek látogatók, családok, többségében diákok. A program során a szervező kollégák örömére több érdeklődő szakmai kérdés is elhangzott.


Hajtoanyag

 

 

Program : Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Dr. Kertész Szabolcs

 

A program során a laborlátogatások során az érdeklődők megismerhették a Környezetmérnöki, Biomérnöki és Transzportfolyamatok laboratóriumokat, valamint a víz- és szennyvíztisztítással, valamint az élelmiszeripari műveletekkel kapcsolatos berendezéseket. Többek között Ülepítők, Keverők, Ultrahangos berendezések, Ciklonok, Abszorpciós és abszorpciós berendezések, Membránszeparációs egységek és a szennyvíztisztításban használatos levegőztető egységek és Fermentorok működtetését is megnézhette a Látogató.

 

A látogatók ezen berendezések működtetési elvét ismerhették meg és látványos, különböző színű tisztítandó modell oldatok és szennyvizek derítését pehelyképződéssel szemléltetve követhették végig.

 

 Viztisztito

 

Program Barangolás a mechatronika játszóterén

Dr. Sárosi József, Dr. Gogolák László, Dr. Simon János, Csikós Sándor, Sarcevic Péter, Bálint Ádám, Mészáros Attila

 

Olyan eszközöket és berendezéseket kívántunk bemutatni, melyekkel egy mechatronikával foglalkozó mérnök dolgozik. A program során az érdeklődök megismerkedhettek különböző ipari érzékelőkkel, mérésadatgyűjtéssel és feldolgozással, elektro-pneumatikus és -hidraulikus vezérlésekkel, a 8 bites PIC mikrovezérlőkhöz kifejlesztett EasyPIC Pro fejlesztőrendszerrel, Siemens PLC-kkel és az azokkal vezérelt MPS munkaállomásokkal, egy fluidtechnikai körfolyamat szabályozásával, ipari és mobil robotos alkalmazásokkal, ipari kamerával megvalósított gépi látással, egy 2D lézer szkenner alkalmazásával, valamint 3D nyomtatási lehetőséggel.

 

A program regisztrációköteles volt, előzetesen 25 főben limitáltuk a résztvevők számát. A program sikerét mutatja, hogy közel 50-en jelentek meg. Természetesen valamennyi érdeklődőt körbevezettünk, regisztrációtól függetlenül. A megjelentek koreloszlása ismét igen széles skálát mutatott, hisz az óvodás korúaktól a 70 éves nyugdíjasig minden korosztály képviseltette magát. Összegezve elmondható, hogy igen jelentősen megnőtt az e program iránti érdeklődés, évről-évre egyre többen jönnek el a rendezvényünkre.

MEcha

 

Program: Csoda Csoki Éjszaka

Csercsics Dóra

 

A Csoda Csoki Éjszaka mindkét programjának fő résztvevői a Tisza-parti Általános Iskola 7. osztályos tanulói voltak, akik 15-15 fővel vettek részt a bemutatón. További 10-10 fő érdeklődő volt jelen, kisiskolás és felnőtt egyaránt. A látogatók megismerkedtek a kakaó eredetével, fajtáival és a csokoládégyártással. Nagy érdeklődés övezte a gyakorlati bemutatót, ahol a csokoládébonbon készítést tágra nyílt szemmel figyelték a látogatók. Az program sikerét mutatja, hogy az összes csokoládé és bonbon elfogyott.


Csokimuhely