cikkhez

Magyar-ciprusi együttműködés a Mérnöki Kar és a C.D.A. College között

„A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében” című, EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító jelű projekthez kapcsolódóan Dr. habil. Bíró István egyetemi docens, a Mérnöki Kar dékánja és Hovorkáné Dr. Horváth Zsuzsanna egyetemi docens, oktatási és általános dékánhelyettes látogatást tettek Cipruson a C.D.A. College két campusában Larnaca és Nicosia városokban. A dinamikusan fejlődő ciprusi partner korábban is közreműködött nemzetközi szakmai gyakorlatok szervezésében, viszont most – az aláírt együttműködési megállapodás alapján – a két intézmény kutatási, oktatási és hallgatói, valamint személyzeti mobilitási területeken is pontosította elképzeléseit, elvárásait. A hallgatói és oktatói csereprogramok népszerűek voltak eddig is, azonban a megállapodás újabb lendületet adhat, az elmúlt időszakban tapasztalt visszaesés megfordulhat minden érintett megelégedésére, tehát az Erasmus+ Program keretében új lendületet kap a hallgatói (részképzés és szakmai gyakorlat), valamint az oktatói mobilitás is.



AAAAA



A C.D.A. College részéről Dr. Stelios Georgiou PhD külügyi igazgató kiemelte, hogy felsőoktatási intézményük jelentős nemzetközi toborozási és oktatási gyakorlattal rendelkezik, nagy az érdeklődés hallgatóik körében egy másik EU tagországban részképzésre, tapasztalatszerzésre mielőtt átvennék ciprusi diplomájukat.

Dr. habil. Bíró István egyetemi docens, a Mérnöki Kar dékánja a közös ipari fejlesztési lehetőségekben lát eredményes közös jövőt, melyekkel kapcsolatosan a ciprusi fél máris javaslatokkal állt elő, így a magas mérnöki szakmai tartalmú protézisek és más, a sporthoz és rehabilitációhoz kapcsolódó fejlesztések kiválóan illeszkedhetnek a Mérnöki Kar mechatronikai és gépészmérnök képzéseihez.

A Nemzetköziesítés (AP3) alprojekt céljainak kiválóan megfelelő megállapodás jött létre, amelynek eredményei – várhatóan – nem azonnal jelentkeznek, viszont mindkét fél részéről reménytelinek tűnnek.

(szerző: Gál József)