BS_85_borito

Ünnepi Tudományos Ülés Balogh Sándor emeritus professzor úr 85. születésnapja alkalmából

A Szegedi Tudományegyetem három kara, volt és jelenlegi kollégái, hallgatói ünnepelték a Balogh tanár úr 85. születésnapját.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar, Gazdaságtudományi Kar és a Természettudományi és Informatikai Kar a MTA SZAB Műszaki Szakbizottsággal közösen 2017. február 24-én Ünnepi Tudományos Ülést tartottak Balogh Sándor professzor úr tiszteletére.


Az Ülést Prof. Dr. Keszthelyi-Szabó Gábor, a SZTE Mérnöki Kar dékánja nyitotta meg, majd Nagy Frigyes c. egyetemi tanár és Dr. Vilmányi Márton, a SZTE gazdaságtudomány Kar dékánja köszöntötték Balogh tanár urat és a vendégeket.


Ezután a tudományos ülés keretében Udovecz Gábor DSc (professzor emeritus Kaposvári Egyetem), Fórián Zoltán (Takarékbank Agrár Központ, vezető agrárszakértő), Szabó Márton (ny. vezető kutató) és Tenk Antal CSc (professzor emeritus professzor Széchenyi István Egyetem) tartottak előadást.


A 85. születésnaphoz még két kerek évforduló is kapcsolódik. Mindkettő összefügg a tudományos kutatói és tanári életpálya kezdetével.


Balogh Sándor tanár úr 60 éve dolgozik a tudományos kutatásban, s gyakorlatilag ugyanennyi éve tanít is a felsőoktatásban. Becslése szerint ez ideig 8000-8500 hallgatót ismert meg. Kutatóként kereken 50 év óta egyazon tudományterületen működik: az élelmiszeripari gazdaságtanban.

Pályája kezdetén az Élelmiszeripari Gazdaságkutató Intézetben tudományos munkatársként, osztályvezetőként, tudományos tanácsadóként és megbízott igazgatóként dolgozott. A MÉM Statisztikai és Gazdaságelemző Központjában, illetve az Agrárgazdasági Kutató Intézetben az élelmiszeriparral kapcsolatos elemzéseket és kutatásokat irányította főigazgató helyettesi beosztásban. Koordinálta a G-8 jelű tárcaszintű kutatási célprogram ökonómiai részprogramjait. Tagja volt a MTA Agrárökonómiai és Szövetkezetpolitikai Bizottságának, illetőleg a Tudományos Minősítő Bizottság azonos szakbizottságának. Oktató munkáját a Kertészeti Egyetemen kezdte, majd tanított – óraadóként és meghívott előadóként – a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, a MÉM Mérnök-, és Vezető Továbbképző Intézetében, az Országos Vezetőképző Intézetben és a Politikai Főiskolán. 1988-ban megpályázta és elnyerte az Ipargazdaságtani Tanszék egyetemi tanári helyét a KÉE szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Karán. Ugyanebben az évben a Kar főigazgatója is lett, s ezt a tisztséget csaknem 3 éven át töltötte be. Nevéhez fűződik a kar – azóta megszüntetett – Vállalkozó-Menedzser szakának megalapítása. Kezdeményezője volt a Logisztika, illetőleg az Európai Tanulmányok, a Gazdaságtörténet, a Vidékfejlesztés és más tárgyak bevezetésének és az ezzel összefüggő tananyag- fejlesztésnek.

Nyugdíjba vonulása óta is tanít az SZTE Mérnöki Karán és – meghívott előadóként - a Gazdaságtudományi Karon és Természettudományi és Informatikai Karon is.


Mintegy 140 publikációja van, de ennél is több az olyan, általa készített elemzés, amelyek döntés előkészítési jellegük folytán arra ítéltettek, hogy irattárban kell, hogy maradjanak. Ilyen jellegű nagyobb munkái közül a 6. ötéves terv-koncepció élelmiszeripari fejezete, az Élelmiszeripar távlati fejlesztése (1990-2010) és a Magyar élelmiszeripar nemzetközi kooperációban történő fejlesztése (1985-2015) érdemesek a kiemelésre.

Szerepe van Szeged közéletében is. Volt a Szegedért Alapítvány Tudományos Kuratóriumának elnöke, alapító elnöke két szegedi Rotary klubnak (RC Szent-Györgyi Albert, RC Szeged-Tisza), elnöke volt a Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület Csongrád Megyei Szervezetének.


Balogh Sándor professzor úr ma is dolgozik, mint eddigi életpályája során is mindig, ha engedték vagy hívták. Munkáját a legkitűnőbb szórakozásnak is tekinti.

S ezúton is köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki ehhez az élvezethez hozzásegíti, vagy a jövőben segíteni fogja.


Balogh_Sandor_emeritus_professzor_85_eves_-_unnepi_tudomanyos_ules
Fotók: Dani Géza

>A képre kattintva GALÉRIA nyílik<


Az eseményről készült VTV Szeged tudósítás >IDE< kattintva érhető el.