Bezár

Hírarchívum

NLVK_borito

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubjába invitálták hallgatóinkat – interjú Borza Beátával

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubjába invitálták hallgatóinkat – interjú Borza Beátával

2023. november 14.
5 perc

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubjának Junior Klubtagságát ismerhették meg a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar műszaki menedzser hallgatói Borza Beáta érdekes előadása kapcsán.

A Nagyvállatok Logisztikai Vezetőinek Klubja nagyvállalati szakmai vezetőket tömörít magába és immáron 160 taggal büszkélkedhet. A tagok szakmai kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére kapnak kitűnő lehetőséget közvetlen és személyes kapcsolattartás során. Az egyesület célja a logisztikai szakma fejlődésének elősegítése. Évente számos rendezvényt szerveznek; többek között az Országos Logisztikai Csapatbajnokságot egyetemi/főiskolai hallgatóknak, a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Konferenciáját, vezetői tréningeket, webinárokat, valamint személyes üzem/gyár/raktár látogatásokon is részt vehetnek az egyesület tagjai.


Dr. Zsótér Brigitta, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Mérnöki Menedzsment és Ökonómiai Intézet intézetvezetőasszonya az Intézet nevében látta vendégül és üdvözölte előadóként Borza Beátát; a Poli-Farbe Kft. Logisztikai Vezetőjét. A programon a műszaki menedzser BSc képzés logisztikai szakirányon tanuló végzős hallgatók vehettek részt.


A vezetői úthoz, szakmához fűződő viszonyával kapcsolatban készítettünk interjút Borza Beátával, a Poli-Farbe Kft. Logisztikai Vezetőjével.


– Hogyan válhat valaki logisztikai vezetővé? Milyen út vezet eddig a pozícióig?


– Véleményem és tapasztalatom szerint egyik esetben valaki ösztönösen érzi, életfeladatként éli meg, majd elhatározza, hogy belőle vezető lesz és ezért megteszi a szükséges lépéseket egészen a cél eléréséig. Míg másik esetben az elért eredmények, teljesítmény és személyiség jegyek alapján, annak elismeréseként „léptetik” feljebb és feljebb a ranglétrán.


– Számos eltérés van a két folyamat között. Így például egyik legmarkánsabb az időfaktor. Ami viszont közös mindkettőben az a kellő szakmai (végzettség) ismeret, nyelvtudás és vezetői készség. Ez a hármas a fő váza annak az egésznek, mely segíti az utunkat a célig és biztosítja, hogy ebben a pozícióban hatékonyan működjünk.


– E köré csoportosul és alkot vele kerek egészet - nem fontossági sorrendben felsorolva és némi kiegészítéssel magyarázva – úgy mint…

  • Szakmai tanulás - Folyamatosan fejleszteni ismereteinket. „Egy kicsit mindenből” mottó alapján Fuvarozással, Raktározással vagy készletezéssel. „Nem kell mindent tudni!” De tudjuk kit kell felhívni, hol lehet utánanézni szükség esetén.
  • Személyiségfejlesztés - Önmagunk megismerése és ezáltal készségeink fejlesztése. Egy logisztikai vezetőnek kiváló kommunikációs és problémamegoldó készségekkel kell rendelkeznie. Például csapatmunkában, konfliktuskezelésben és döntéshozásban.
  • Új hírek - Folyamatosan figyelni, tanulmányozni az újításokat és lehetőség szerint beépíteni, ahol az hatékonyságot eredményezhet. Nyomon követni a tevékenységet érintő kötelezően alkalmazandó rendelkezéseket, törvényeket, szabályokat.
  • Szakmai csoport - Vegyen részt konferenciákon, szemináriumokon és képzéseken, amelyek a logisztikai iparágban dolgozó tapasztalt szakemberek számára tartanak. Használja ki az ilyen eseményeket a szakmai kapcsolatépítésre és a legújabb trendek, technológiák megismerésére.
  • Mentor - Keresse meg azokat a tapasztalt vezetőket az iparágból, akik szívesen osztják meg tudásukat és tapasztalataikat. Egy mentor segíthet elérni a logisztikai vezetői szerepet, tanácsokkal, irányítással és támogatással.
  • Szorgalom: A logisztika egy dinamikusan változó terület, így az új technológiák és folyamatok folyamatos tanulást és alkalmazkodást igényelnek. Legyen készen arra, hogy fejlessze tudását és képességeit ahhoz, hogy sikeres logisztikai vezetővé váljon.

– Fontos megjegyezni, hogy mindenki saját tempójában és útvonalán haladhat a logisztikai vezetői pozíció eléréséhez. A lényeg a kitartás, a célkitűzések meghatározása és az elkötelezettség a szakmai fejlődés iránt.


Milyen az élet logisztikai vezetőként? Milyen feladatokkal kell foglalkozni, milyen kihívásokkal kell szembenézni?


– Röviden, egyszóba sűrítve azt mondanám, hogy impulzív és mindenre kiterjedő beavatkozást igénylő, felelősségteljes feladat. De bővebben a következő feladat felsorolás adhat választ.

  • Készletkezelés: felelősség a megfelelő készletkezelésért és az optimális raktárkészlet fenntartásáért. Ez magában foglalja a készletek nyomon követését, az áruk be- és kiraktározását, valamint a készletigények előrejelzését.
  • Szállítás és logisztika: gondoskodnia kell arról, hogy a termékek időben és biztonságosan eljussanak a célállomásra. Ennek során fel kell készülnie a szállítási útvonalak optimalizálására, a szállítók és fuvarozók koordinálására és a szállítási idők betartásának figyelemmel kísérésére.
  • Logisztikai folyamatok fejlesztése: folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a logisztikai folyamatok hatékonyságát és hatékonyságuk javítására kell törekednie. Ez magában foglalja az automatizáció bevezetését, az innovatív technológiák kihasználását és a folyamatok folyamatos javítását.
  • Raktárkezelés: A vezető felelős az optimális raktárbérbeadásért, a raktározási folyamatok koordinálásáért és a raktárkapacitás kihasználásáért. Emellett a raktári biztonságra és az áruvédelemre is figyelmet kell fordítania.
  • Költségcsökkentés: folyamatosan figyelemmel kell lennie a költségekre, és lehetőség szerint optimalizálnia kell őket. Ez magában foglalhatja a szállítási költségek csökkentését, a készletek kezelésének hatékonyságának javítását vagy a hatékonyabb beszállítók kiválasztását.
  • Emberi erőforrás menedzsment: gondoskodnia kell a csapat hatékony működéséről, az alkalmazottak képzéséről és fejlesztéséről, valamint a logisztikai tevékenységek megfelelő szervezéséről és irányításáról.

– Ezen feladatok mellett a logisztikai vezetőnek számos kihívással is szemben kell néznie, mint például a környezeti fenntarthatósági célok elérése, a piaci változásokra való gyors reagálás vagy az árureklamációk hatékony kezelése.


Mi motivál valakit abban, hogy logisztikai vezető legyen?


– A munka változatossága, ami a pozíció velejárója. Az ehhez szükséges komplexitás és sokszínűség gyakran új és izgalmas kihívásokat jelent. Ez magával vonzza a lehetőséget a tanulásra, folytonos megújulásra. Nagyfokú szabadságot biztosít, lehetőséget adva a felelős, önálló döntésre. Olyan szerteágazó szakmai területet ölel át, hogy az itt szerzett tudással más területeken is könnyen megállja a helyét.


– Mindennapos sikerek, hol kisebb, hol nagyobb eredménnyel. De a napos oldal mellet az árnyékos is jelen van eltérő problémák formájában. És itt van lehetőség kiaknázni rugalmasságunk, probléma megoldó készségünk és kreativitásunk.


Mire érdemes felkészülni, előre készülni azoknak, akik a logisztikai pályán képzelik el magukat?


– Ha egymondatba kellene sűrítenem, akkor azt mondanám, hogy egy rendkívül színes, állandóan nyüzsgő, változásokkal és kihívásokkal teli folyton megújuló csapatmunkára. Ami állandó ezen a pályán az maga a VÁLTOZÁS. Nyitottá és befogadóvá kell válni az új dolgokra a hatékonyság érdekében. Tanulni, tanulni, tanulni – „FEJLŐDNI!”, mert lemaradsz.


– Képletesen az mondanám olyan, mint egy hullámvasútra felülni. Mélységek és magasságok egy vonatban ülve, ahol rajtunk múlik lehetőségeinket figyelembe véve, milyen sebességgel és amplitúdóval haladunk – mesélt a logisztikai pálya velejáróiról Borza Beáta.


Szöveg: Újvári Gréta

Nyitókép: SZTE Mérnöki Kar

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek