22_kazinczy_dij_600_mod

Kollégáinkat díjazta a Tudományos Újságírók Klubja

Ács Péterné és dr. Matúz János dolgozatát ismerte el díjjal a TÚK a 2023-as évben.

A Kazinczy László-jutalmat ebben az évben megosztva a Szegedi Gabonakutató Intézet két kutatója, Ács Péterné: "Petőfi korának kenyere – a XIX. század kenyérelőállításának fejlődése", valamint dr. Matuz János: "A búza Petőfi korában, az 1820-40-es években" című dolgozatával nyerte el. Az elismeréseket és a pályadíjakat dr. Oláh István, a TÚK tiszteleti tagja, a pályázat zsűrielnöke adta át a díj alapítójának társaságában, a Szegedi Egyetem Mérnöki Karán rendezett díjátadón, 2023. május 16-án.


A pályázaton évente elnyerhető jutalmat dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Mérnökakadémia elnöke ajánlotta fel néhai nagyapja, Kazinczy László gépészmérnök, a Műegyetem professzora, a Gamma Optikai Művek egykori főkonstruktőre emlékére, melynek átadására második alkalommal került sor.

A pályázat témája a kiírás szerint a széleskörűen értelmezett mérnöki tevékenység intézménytörténeti jelentőségének, illetve kimagasló egyéni teljesítményeinek előtérbe állítása, azok jövőbe mutató jellegét is magában foglaló bemutatása, a műszaki tudományok, a mérnöki tevékenységek bármely szak- vagy interdiszciplináris tématerületéről.

Forrás: https://tudomanyosujsagirokklubja2.wordpress.com/
Fénykép: Dr. Véha Antal