Sikeresen zárult a a TÉT_16-1-2016-0138 azonosítójú (Élelmiszeripari szennyvíztisztítás klasszikus, újszerű és kombinált módszerekkel) pályázat

A határon túli tudományos kutatási kapcsolatokat erősítve a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar és az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara közötti egy kétéves közös Magyar-Szerb TÉT pályázat (HU projekt azonosító: TÉT-16-1-2016-0138) sikeresen végződött. „Élelmiszeripari szennyvíztisztítás klasszikus, újszerű és kombinált módszerekkel” címmel 2018.01.01-től 2019.12.31-ig elnyert bilaterális projekt keretén belül az élelmiszeripari szennyvíztisztítás intenzifikálásának lehetőségét közösen kutatták különböző módszerekkel. Ennek megfelelően eltérő, de élelmiszeriparból származó tejipari, cukor-, illetve keményítő-gyártás szennyvizét és olajos szennyvizeket is vizsgáltak. A tisztítási hatékonyság javítását különböző, elsősorban membránszűrésekkel kapcsolt, kombinált módszerekkel és eljárásokkal érték el (ózonos kezelések, adszorpciós eljárások, többlépcsős ultra- és nanoszűrések).

Mivel az élelmiszeripari szennyvizek minősége és mennyisége is igen változó a gyártott termékektől függően, ezért specifikus tisztítási megoldások javasoltak a megfelelő kezelések kombinálásának tesztelésével. Kutatómunkájuk során kapott eredményeink hasznosak lehetnek az élelmiszeriparban keletkező szennyvizek kezelésével is foglalkozó üzemeknek, cégeknek. Azonban hogy ez gazdaságilag is előnyös legyen, és a már meglévő technológiai sorba is beilleszthető legyen további részletes vizsgálatok szükségesek, tudtuk meg a magyarországi (Dr. habil. Kertész Szabolcs) és szerbiai (Prof. Dr. Seres Zita) projektvezetőktől. További célként fogalmazták meg az elkezdett és sikeres együttműködés folytatását, és jövőbeni együttműködések keresését, közös projektek pályázását.

 

Szeged, 2020.01.14.