BD_foto

„A fogyasztók egészségének a védelme, az élelmiszerbiztonság garantálása mindannyiunk közös felelőssége” – interjú Prof. Dr. Bánáti Diánával

Immáron harmadik alkalommal választották Prof. Dr. Bánáti Diánát az EIT Food RIS Policy Council tagjai közé, aki a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Élelmiszermérnöki Intézetében végez oktatói tevékenységeket.

Az EIT Food RIS Policy Council egy olyan, 2019-ben létrehozott Európai Uniós szakpolitikai tanácsadó testület, melynek célja, hogy támogassa a párbeszédet és a szélesebb körű együttműködést az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT-European Institute of Technology) Regionális Innovációs Rendszer (RIS-Regional Innovation Scheme) országaiban, hozzájáruljon az EIT Food eszközeinek és projektjeinek további kidolgozásához, valamint elősegítse a kormányzati hatóságokkal és más érdekelt felekkel való kapcsolatokat, együttműködést. Az EIT fontos szerepet játszik a fenntartható gazdasági növekedés elérésében és segíti a vállalkozói tehetség kibontakoztatását. Az innovációban kiemelkedő vállalatok, felsőoktatási intézmények és kutatóközpontok társulásai, az úgynevezett Tudományos és Innovációs Közösségek (KIC-Knowledge and Innovation Communities) egységei, amelyek egy dinamikusan fejlődő, nemzetközi hálózatot alkotnak.


A RIS Szakpolitikai Tanács támogatja az EIT Food-ot a szakpolitikai párbeszédben és egyéb törekvésekben a célországokban, azzal a szándékkal, hogy az EIT Food portfóliójának fejlesztését összehangolja az EIT RIS célországok nemzeti vagy regionális intelligens szakosodási stratégiáival.


Háromszori tagság egy zsinórban


Prof. Dr. Bánáti Diánát immáron harmadik alkalommal választották be az EIT Food RIS Policy Council tagjai közé. A 2024-2025-ös évekre szóló megbízatása így nem újdonság számára, hiszen a 2019-ben létrejött szervezetnek már a kezdetek óta a tagja.


– Az EIT EU forrásaiból cégek támogatásával jött létre, akik felismerték, hogy az összefogásban van az erő. Óriási összegek vannak abban, hogy a fenntartható élelmiszereket tudjunk gyártani – utalt az Európai Unió elkövetkezendő évtizedekre tervezett stratégiai programjára.


„Az élelmiszergazdaság minden szereplőjének fontos szerepe van”


A megbízatással járó feladatokról is kérdeztük egyetemi tanárunkat: – Országonként vannak képviselők a Tanácsadó Testületben. Feladataink közé tartozik az együttműködés, a közös gondolkodás segítése. Abban is van szerepünk, hogy az EIT Food forrásait mire, milyen programokra költsék el, milyen jellegű pályázatokat írjanak ki. Erősíteni szükséges a párbeszédet az élelmiszer-rendszerben résztvevők között. A kormányzati, akadémiai szerveket, ipart és a társadalmat értjük az úgynevezett quadrpule helix, azaz négyszeres spirál alatt. E 4 nagy csoport közötti párbeszédet kell biztosítanunk.


– Nem csak az élelmiszeripar diktál. Az élelmiszergazdaság minden szereplőjének fontos szerepe van abban, hogy milyen módon készítünk fenntartható élelmiszereket. Fontos, hogy ne merítsük ki az erőforrásainkat – hangsúlyozta a környezetvédelmi törekvések szükségességét az élelmiszergazdaságban.


Fókuszban a fenntarthatóság és az új technológiák szabályozása

Több fontos szempontra, támogatandó innovatív témára, illetve területre is felhívta a figyelmünket az Élelmiszermérnöki Intézet oktatója. – Nyomonkövethetőség. Személyre szabott étrendek biztosítása, körforgásos mezőgazdaság, hulladékok nagyobb mértékű csökkentése. Sejt alapú mezőgazdaság, új technológiák bevezetése. Alternatív fehérjeforrások felkutatása – mesélt az erős kutatási és innovációs fókusszal rendelkező területekről, melyek biztosan kiemelt figyelmet fognak kapni tisztsége alatt.


– A négyszeres spirálban a társadalom az egyik fontos szereplő, amelynek tagjai egyre nagyobb figyelmet és szerepet kapnak. Bevonjuk őket a különböző fejlesztésekbe. Például az EIT Consumer Food Engagement Projekt kapcsán, amelynek nyertes tagjai voltunk két évvel ezelőtt, élelmiszeripari cégekkel és egyidejűleg fogyasztókkal is együttműködtünk. A projekt kapcsán az ötletek a fogyasztóktól származtak, fókuszcsoportos interjúk és innovatív élelmiszerek is készültek. Speciális csoportokat is létrehoztunk, hogy feltárjuk, hogy milyen igények vannak az élelmiszerek kapcsán.


Saját feladatait tekintve az ötletelésben való részvételt, különböző élelmiszeripari szereplők között híd kiépítését is hangsúlyozta. – Bár az élelmiszertudomány fejlődését nem szabad akadályozni, azonban felelős kutatókként az élelmiszertudományi szakembereknek határt kell szabniuk az élelmiszer-biztonsági szempontból esetlegesen veszélyes, vagy etikailag kifogásolható technológiák korlátlan alkalmazásának pl. állatok élelmiszer célú klónozása, egyes nem engedélyezett genetikai módszerek alkalmazása. Ezek a termékek ugyanis eljutnak a fogyasztókhoz és a fogyasztók egészségének a védelme, az élelmiszer-biztonság garantálása mindannyiunk közös felelőssége – hívta fel a figyelmet az új, kutatást és szabályozást igénylő területekre Prof. Dr. Bánáti Diána.


Komoly, innovatív lehetőségek kutatók, fejlesztők és egyetemisták számára


Ezek mellett szeretne tagsága alatt minél jobb ötletekkel előállni a Mérnöki Kar egyetemi tanára és szeretné magyar kollégáival is megismertetni a szervezet tevékenységét. – Úgy gondolom, hogy nagyon komoly lehetőségek rejlenek cégek, innovatív egyetemisták, leendő kutatók, fejlesztők számára – zárta gondolatait az EIT Food tevékenységére utalva.


Szöveg: Újvári Gréta