Bezár

Hírarchívum

nyito_1

Testreszabott szolgáltatásokkal segítenek a könyvtárosok a végzősöknek

Testreszabott szolgáltatásokkal segítenek a könyvtárosok a végzősöknek

2021. október 26.
2 perc

Az egyetemi tanulmányok egyik utolsó és az egyik legnagyobb kihívása a szakdolgozat elkészítése. Ebben az időszakban nagyon sokan épp most készítik a záródolgozatukat. A sikeres dolgozatíráshoz az SZTE hallgatói a témavezetői útmutatásokon felül, akár könyvtárosi támogatásban is részesülhetnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár 2017-ben indította útjára célzottan a végzősöknek szóló szolgáltatáscsomagját. A szakdolgozóknak szóló honlap és könyvtáros-kölcsönzési lehetőség mellett a korábban írt szakdolgozatokba is betekinthetnek, vagy akár a kész szakdolgozatuk beköttetését is igényelhetik a végzősök. A dolgozatírásban természetesen nem vesznek részt a könyvtárosok, csak forrás- és adatbázis ismertetést tartanak, az elvégzendő munka módszertanában és abban mutatnak utat, hogy hogyan induljanak el a hallgatók a nyomtatott és az e-források világában.


kk1k_nyiltnap


A szakdolgozók olyan kérdésekben kaphatnak segítséget, mint a bibliográfiakészítés, a hatékony szakirodalomgyűjtés vagy a hivatkozáskezelő alkalmazások használata. A legfontosabb tudnivalók elérhetőek egy weboldalon összegyűjtve: szakdolgozat.ek.szte.hu és ugyanitt a hallgatóknak lehetőségük van kikölcsönözni egy könyvtárost is. A kikölcsönzés lényege, hogy a kiválasztott időpontban egy könyvtáros csak az adott hallgatónak nyújt segítséget – célzottan a kiválasztott szakdolgozati témára fókuszálva. Közösen átnézik az adott tudományterületen releváns nyomtatott és e-forrásokat, illetve ha szükséges, akkor a dolgozathoz további szakirodalmi forrásokat is gyűjtenek. Ez a lehetőség tavaly óta már nem csak személyes találkozás útján, de online konzultáció keretében is elérhető.


kartyakrol_foto


Az eddig beérkezett visszajelzések alapján minden évben nagyon népszerű a szolgáltatás, aminek a minőségével is elégedettek a hallgatók. A korábbi kikölcsönzések alkalmával a legkülönfélébb témákban kértek már szakirodalmi segítséget. Felmerült már többek között az amerikai elnökválasztási kampány és a közösségi média kapcsolata, a kínai társadalmi kreditrendszer, a Codiv-19 hatása a protokolláris eseményekre, de a filmsorozatok magyar szövegeire jellemző fordítási hibák is.


SZTEinfo

Fotó: SZTE Klebelsberg Könyvtár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek