Bezár

Hírarchívum

2021. Május

1 2 

borito1

2021. május 31.
4 perc

Már több mint hatvan tagot számlál a Magyarországi Drón Koalíció, amelyhez nemrég a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara is csatlakozott. Az együttműködés segítségével a szegedi egyetemen olyan mezőgazdasági mérnököket képeznek, akik nemcsak értik, de irányítani is tudják az agrárium digitális lépésváltását.

bridge_donto

2021. május 31.
3 perc

2021. május 28-án délután került megrendezésre a 20. Chinese Bridge (Kínai Híd) kínai nyelvi verseny magyarországi döntője külföldi egyetemi hallgatók számára, majd május 29-én délelőtt a 14. Chinese Bridge kínai nyelvi verseny magyarországi döntője középiskolások számára.

img_8429

2021. május 30.
1 perc

Várják az oltakozókat az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ oltóhelyein. Ötféle vakcinára lehet időpontot foglalni.

Desktop29

2021. május 28.
1 perc

A Magyar Filozófiai Társaság "Lábjegyzetek Platónhoz" címmel rendezte meg éves nagykonferenciáját Szegeden, ezúttal online. A Vita témáját járták körül a résztvevők – köztük az SZTE oktatói.

pexels-pixabay-164821

2021. május 28.
1 perc

Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar idén újra várja a jelentkezőket hagyományos mesterkurzusára, a Szegedi Nyári Akadémiára, melyet július 5-10. között rendeznek.

eugloh_nyito

2021. május 28.
2 perc

Fogyatékossággal élő, hátrányos helyzetű és sajátos oktatási igényű hallgatók munkaerőpiaci boldogulásáról szervez tréninget a Szegedi Tudományegyetem a EUGLOH szövetség egyetemei számára.

vr_nyito

2021. május 28.
3 perc

32 éve, ezen a napon nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Szegedi Vadaspark. Ebből az alkalomból kérdeztük az intézmény igazgatóját. Veprik Róbert a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott biológia-környezetvédelem szakon, majd Hódmezővásárhelyen, agrár területen képezte tovább magát. Az egyetemen szerzett tudást és kapcsolatrendszert folyamatosan hasznosítja, nemcsak a Vadasparkban, ahol 22 éve dolgozik, de legújabb szerepkörében is, a Nemzeti Állatvédelmi Tanács elnökeként.

Bio_2

2021. május 27.
2 perc

Egy régóta ismert és szerte a világban alkalmazott biotechnológiai eljárást bővítettek ki, és tettek gazdaságosabbá és környezettudatosabbá a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszék és az SZBK Növénybiológiai Intézet együttműködő kutatócsoportjai. Az új recept szerint fűzfát is használnak a biogáz előállítására.

inno_days_event_cover

2021. május 27.
3 perc

A fogyasztók változó igényei és problémái, a versenytársak megfelelő módon történő elemzése és leküzdése, a különböző üzleti modellek feltérképezése és alkalmazása, valamint a pitchelési technikák beépítése is terítékre került a EUGLOH Innovation Days nevű, három napos, szabadon választható 2 kredites kurzuson.

Stajn_Emma

2021. május 27.
3 perc

Küzdelem, alázat, elfogadás, beilleszkedés – a Szegedi Tudományegyetem egykori szociális munkás hallgatója papírra vetette a külföldi lét, a nevelőszülőség, és a gyermekek közti erőszak minden eddigi, tabunak minősített témáját: „Kőbölcső” címen jelent meg Stájn Emma első könyve.

Teljes_kepernyo_rogzitese_2021._05._27._104057

2021. május 27.
2 perc

A fizika területén javított tavalyi helyezésén az SZTE az ARWU szakterületi listáján, a klinikai orvoslásban pedig megőrizte 2020-as pozícióját: ezekkel az eredményekkel holtversenyben a második legjobb magyar egyetem a Tisza-parti universitas mindkét területen.

IMG_9717-002

2021. május 26.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem gyógyszerész PhD hallgatója, Pamlényi Krisztián egy olyan gyógyszerelési módszert dolgozott ki allergiások számára, amelynek számos előnye van: nem kell lenyelni, gyorsan fölszívódik, és nagyon nagy mértékben, 80 százalékban képes hasznosítani a hatóanyagot. A fiatal kutató az SZTE Innovációs Díj 2020-on a Leginnovatívabb PhD munkáért járó díjat nyerte el.

tej_nyito

2021. május 26.
1 perc

Valóban van antibiotikum benne? Nevezhetjük tejnek a növényi eredetű folyadékokat? Mi az a szupertej? Állatkínzás a nagyüzemi tejtermelés? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ az a konferencia, amit az SZTE Mezőgazdasági Kara rendezett.

Copy_of_Alumni_Uni

2021. május 26.
7 perc

A Juhász Gyula Tanárképző Kar orosz-történelem szakos hallgatója volt egykor Háy János József Attila-díjas író, költő. Az SZTE alumnusával készített interjúnkban beszélgettünk pályaválasztásról, íróságról, szegedi évekről és arról is, hogy szerinte mitől lesz jó egy könyv.

territorializalas_nyito

2021. május 25.
1 perc

Dr. Bencsik Péter, az SZTE Jelenkortörténeti Tanszék adjunktusa, egy interjúban világított rá, hogy a territorializálódás, minden ember hétköznapjaiban jelen van. Például egy munkahelyi belépőkártya használata is egy gyakori példája ennek a fogalomnak. A jelenség természetesen egy-egy országra vetítve és globálisan is tetten érhető.  

Nyito_SZTE_Biol_IMG_7451_UI

2021. május 21.
4 perc

Szelfire kérték, autogramot is adott Karikó Katalin, mire a Szegedi Tudományegyetem központi épületéhez ért 2021. május 21-én. Délelőtt alma matere mai vezetőivel, majd az SZTE biológia épülete előtt egykori csoporttársaival találkozott. Óriási taps kísérte a Városháza előtti bejelentést: Karikó Katalin immár Szeged díszpolgára.

IMG_1170

2021. május 21.
2 perc

Dr. Karikó Katalin május 21-én látogatott alma materébe, a Szegedi Tudományegyetemre, ahol kötetlen beszélgetésen vett részt az egyetem vezetőivel. A világhírű biokémikus a jövőbeli tudományos együttműködés lehetőségeiről is egyeztetett az intézmény kutatóival. A szegedi egyetem rektora felkérte Dr. Karikó Katalint a X. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny díszelőadójának.

Novenytan_nyito

2021. május 21.
6 perc

Kutató, oktató, feleség, anya – négy szerep melyet Ördögné Dr. Kolbert Zsuzsanna, az SZTE TTIK oktatója is ellát mindennap. A kutatónő 2021-ben elnyerte a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat és a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagjává választották. Növénybiológiai kutatásukban a fenntartható mezőgazdaságért dolgoznak munkatársaikkal közösen.

Kariko_3_of_3

2021. május 20.
4 perc

A szegedi egyetem természettudományi tanszékeit 100 évvel ezelőtt befogadó épületben, a mai Radnóti gimnáziumban indult Karikó Katalin második szegedi munkanapja. A Móra múzeumbeli kiállítások megtekintése után az SZTE Dugonics téri épületében született Somogyi-könyvtárban három, járvánnyal foglalkozó kiadványt fogadott örökbe.

szedeak_bronz_nyito

2021. május 20.
1 perc

Szeged nyerte az egyetemi csapatok bronzéremért vívott párharcát a profi kosárlabda bajnokságban. A Naturtex-SZTE-Szedeák kétszer is legyőzte debreceni ellenfelét, így minden idők legjobb eredményét érte el. Az együttesben a Szegedi Tudományegyetem hat hallgatója kapott szerepet.

kiemelt_fuveszkert_rozsak

2021. május 19.
5 perc

Géczi János, az SZTE alumnusa, József Attila-díjas író és képzőművész, művelődéstörténész, egyetemi oktató már harminc éve foglalkozik a rózsa kultúrtörténetével. Tavaly az SZTE Füvészkert és Kulturális Iroda által szervezett Levendula és Rózsa Napokon tartott előadásán is számos érdekességet hallhattunk tőle az egyetemes szimbólumról. Most legújabb könyvéről, A rózsa labirintusáról kérdeztük, melyben képet kaphatunk arról, hogy a rózsa mint civilizációs növény hogyan épül be az emberiség megismerésének lehetséges útjai közé.

jgypk.hu_slider_kf_v1_1170x430

2021. május 19.
1 perc

Minden eddiginél több díjat nyertek az SZTE JGYPK Rajz- Művészettörténet Tanszék hallgatói a nemzetközileg elismert design szervezet, a United Design Alliance által szervezett pályázaton. A képalkotás szakos hallgatók munkái közül rekordszámú, 16 minősített terv került be a katalógusba és a három legfontosabb kategóriából kettőben is elhozták a legjobbaknak járó elismeréseket.

Kariko_Katalin_nyito

2021. május 19.
6 perc

A Szegedi Tudományegyetem volt hallgatóját, az mRNS technológia klinikai alkalmazását kutatásaival megalapozó tudóst 2021. május 19-én fogadta alma matere városának polgármestere. A világhíres tudós munkanapját doktori képzésének helyszínén, első munkahelyén, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban töltötte. Karikó Katalin egy nap alatt két kitüntetést is kapott. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Bio_5

2021. május 19.
2 perc

Az országszerte nagy népszerűségnek örvendő intézmény falai mögött az elmúlt időszakban 80 millió Forintból valósultak meg fejlesztések: multifunkcionális épülettel, újra aszfaltozott utakkal, felfrissített Japánkerttel, azon belül egy új tori kapuval, és egy megújult rendszertani gyűjteménnyel lett gazdagabb a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje az elmúlt hónapokban.

SZTE_Szedeak_1_of_4

2021. május 19.
2 perc

Debrecenben teheti fel a pontot az i-re a Szegedi Tudományegyetem hallgatóival felálló férfi kosárlabdacsapat ma este. Kerpel-Fronius Gáspárék a bajnokságban 1:0-ra vezetnek a Debrecen ellen, a két győzelemig tartó párharcban. Ha ma is győztesen hagyják el a pályát, akkor nyakukba kerülhet a bronzérem, ami minden idők legjobb szegedi eredménye lenne.

2-001

2021. május 18.
2 perc

A Neptun rendszerre épülő Messenger Órarend chatbottal hatékonyabban és sikeresebben szervezhetik a hallgatók a mindennapjaikat a szorgalmi és a vizsgaidőszakban. Pár mozdulat, és máris megjelenik a naptár olyan hasznos információkkal, mint az oktató és a tanterem neve, ráadásul a térkép nézet azt is pontosan megmutatja, hol lesz az óra vagy a vizsga. Az útvonaltervező pedig segít megtalálni a leggyorsabb utat.

nadas_bence_nyito

2021. május 17.
1 perc

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Szegeden a kajak-kenu Világkupát, amelyen a Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül ketten is dobogóra állhattak. Nádas Bence aranyérmes lett a kajak egyesek 500 méteres versenyszámában, Molnár Csenge pedig bronzérmet nyert a kenu kettesek vegyes párosában a 200 méteres távon.

AMM_nyito

2021. május 17.
4 perc

Nemzetközi elismerésben részesültek a Szegedi Tudományegyetem öregdiák-szervezetének munkatársai a hét éve működő Alumni Mentorprogramért és az SZTE-s hallgatóknak és öregdiákoknak nyújtott támogatásért. Az uniszegedalumi.com oldal alig egy éves sikeres működtetését követően számszerűsíthető eredményeiért a közép-európai egyetemek alumni hálózatai közül elsőként kapott nemzetközi elismerést.

Nevtelen

2021. május 17.
2 perc

Együtt a turizmusban-vendéglátásban, együtt a turizmusért-vendéglátásért! című videóban szólítja meg az SZTE GTK a szegedi turizmusban és vendéglátásban dolgozókat, hogy meséljenek érzéseikről, tapasztalataikról az elmúlt egy évet illetően, és arról, hogyan és milyen lépések mentén próbálták átvészelni ezt az időszakot. A cél, hogy a kar a hallgatóinak, a leendő szakembereknek megmutassa, hogyan lehet egy válsághelyzetet megfelelően kezelni.

Nyito_Kariko_Katalin_interju2_mta.hu_Szigeti_Tamas_20210503

2021. május 14.
11 perc

24 órából áll egy nap Karikó Katalin, az SZTE alumnája, a Covid19-világjárvány megfékezésére hivatott mRNS alapú vakcina kifejlesztését kutatásaival megalapozó biokémikus életében is. Magyarországi látogatása egyik szakaszára, 2021. május 3-7. között kísérőjéül szegődtünk. Az Akadémia székházától induló és az Emberi Méltóság Tanácsánál záruló munkahetének filmjéből 24 inspiráló pillanatot emeltünk ki.

Nyito_Csupor_Dezso

2021. május 14.
4 perc

Egyes kender alapú termékek jogi szabályozását is megváltoztathatja egy nemrég megjelent tudományos cikk. Csupor Dezső egyetemi docens (SZTE Gyógyszerésztudományi Kar) kutatói ötlete nyomán elsőként kerestek választ a kérdésre: Mi történik az e-cigarettában elpöfékelt kenderszármazékkal, a CBD-olajjal?

weboldal_nyito_fizika

2021. május 14.
3 perc

Szép eredményeket értek el az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanulói a legutóbbi "Játsszunk fizikát!" versenyen. A centenárium alkalmából, a Szegedi Tudományegyetem korábbi kiemelkedő oktatóinak munkássága szolgáltatta a témaköröket.

dron_agrar

2021. május 13.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara pályázatot hirdet a 2017. január 1. után végzett diplomások számára. A pályázaton olyan agrár, természettudományi vagy mérnöki szakterületen szerzett BSc vagy MSc diplomadolgozattal lehet részt venni, témától függetlenül, amelyet 2017. január 1. után védett meg a szerzője.

weboldal_nyito_vivas

2021. május 13.
1 perc

Debrecenben rendezték meg az egyetemista és főiskolás vívók idei országos bajnokságát. A MEFOB-on a Szegedi Tudományegyetemet hat hallgató képviselte, akik szép sikerekkel és érmekkel tértek haza.

IMG_0425

2021. május 12.
2 perc

2021-ben többszörös jubileumot ünnepel a Szegedi Tudományegyetem. Centenáriumi tanévről, több száz rendezvényről és impozáns fejlesztési tervről beszélt az SZTE rektora a szegedi egyetem elődintézménye, az első kolozsvári magyar egyetem alapításának 440. évfordulóján, 2021. május 12-én.

apolok_napja_nyito

2021. május 12.
2 perc

Május 12-én világszerte az ápolókat ünnepeljük. A koronavírus járvány alatt óriási a nyomás rajtuk, és gyakran nem 12, hanem 16 órát is dolgoznak. De mindezt, egymást segítve, a betegekért teszik. Illésné Pál Erzsébet, az SZTE Járványügyi Ellátó Központ főnővére interjúban osztotta meg tapasztalatait.

kezirat_nyito

2021. május 12.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Klasszika - Filológiai és Neolatin Tanszékének kutatói, Kasza Péter és Petneházi Gábor 2020 júliusában Trentóban találtak rá Báthory István történetírójának, Johannes Michael Brutus művének egy szinte teljesen ép, kétezer oldalas, a szerző által autorizált kéziratára. Gian Michele Bruto (1517–1592) célja az volt, hogy egyetlen nagy narratívában mutassa be a magyar hanyatlás idejét, Mátyás király halálától kezdve Báthory István erdélyi fejedelemmé választásáig, és egyben legitimálja az ország keleti részén berendezkedő Szapolyai-dinasztia uralmát.

HelloAI_RIS_banner_4_

2021. május 11.
2 perc

Ingyenes angol nyelvű mesterséges intelligencia képzést kínál az SZTE hallgatóinak a GE Healthcare partnereivel közösen. A 10 hetes kurzus során az érdeklődők megoldásokat keresnek az egészségügyi kihívásokra a mesterséges intelligencia segítségével.

Desktop28

2021. május 11.
1 perc

Az ország újraindul, nem kivétel ez alól az egészségügy sem, a kórházak vérigénye folyamatosan nő - olvasható az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján.

sajtohir_cover

2021. május 11.
2 perc

Az SZTE Alma Mater tizenegyedik alkalommal szervezte meg az Alumni Uni – Tudásműhely előadását, melyben Dr. Lengyel Balázst, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársát és Huszár Sándort, az SZTE Gazdaságtudományi Karának oktatóját látták vendégül. Az előadás mától az SZTE Alma Mater YouTube csatornáján is megtekinthető.


Nyito_Magyar_munkakozosseg_1

2021. május 10.
5 perc

Ötletesnek és ösztönzőnek minősítették még a versenyzők is azt az irodalmi pályázatot, amelyet az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola hirdetett az SZTE 20. szülinapja és a szegedi egyetem centenáriuma alkalmából. A döntős alkotók ajándékkönyvekkel gazdagodtak, a három aranyérmes kolozsvári kiránduláson vehet részt az SZTE támogatásával.

szte100_nyito

2021. május 10.
2 perc

Mérföldkőhöz érkezett az „SZTE 100”. Pontosan egy hónappal ezelőtt startolt el a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, alumni tagjai és dolgozói között meghirdetett kihívásl. A lelkesedés töretlen, hétről-hétre egyre többen vesznek részt az SZTE Sportközpont és Sportiroda által indított kilométergyűjtő akcióban, melyhez az Alma Mater társszervezőként csatlakozott.

Desktop26

2021. május 07.
3 perc

A környezettudatosságról tartott online előadást az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ igazgatója, Gyarmati László május 6-án. Az intézmény vezetője a téma kapcsán a TIK-ben elért eredményekről is beszámolt.

IMG_5636

2021. május 07.
2 perc

Ismét látogatható az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtára a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Május 6-ától a védettségi igazolvánnyal rendelkező beiratkozott olvasók újra használhatják az olvasótereket és a PC kabineteket is. 

Szedeak_nyitojo

2021. május 07.
2 perc

Hosszú idő után játszhattak ismét szurkolók előtt a Naturtex-SZTE-Szedeák kosárlabdázói. A hat, SZTE-s hallgatóval felálló csapat, a legutóbbi, teljes bajnokság győztese, a Szombathelyi Falco KC ellen nyert hazai pályán. Ezzel az elődöntőben egyenlített, így most 1:1-re áll a párharc, ami az egyik fél harmadik győzelméig tart. A lelátóról buzdította a csapatot prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, és Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese is.

boritonak_3

2021. május 06.
4 perc

A pályaválasztás előtt álló középiskolás korosztálynak szeretné élményalapú, alkotóműhely keretében bemutatni a természettudományos pálya színes világát és lehetőségeit a Sc’Up, a Richter Anna Díj pedagógiai kategóriájának győztes csapata - árulta el a tudománynépszerűsítő programmal ősszel országos turnéra induló négyfős csapat egyik tagja dr. Papp Benjamin, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, klinikai doktori iskolájának PhD-hallgatója.

lm_nyitojo

2021. május 06.
2 perc

Több neves szaklap publikálta azokat a tudományos eredményeket, amelyeket a Szegedi Tudományegyetem kutatói értek el az agykutatás területén. Dr. Lőrincz László Magor az, SZTE TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének egyetemi docense és kollégái, svájci, amerikai és brit tudósokkal együttműködve vizsgálták az agy működését és gyógyszerezési lehetőségeit.

Alliance_Day_2021

2021. május 06.
2 perc

Május 12-én 10 órától 17 óráig kapcsolódhatnak be az érdeklődők a EUGLOH Alliance Day programjába. A virtuális 3D térben a napot a Fool Moon koncertje zárja.

Mintatarolo_1_of_2

2021. május 06.
2 perc

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a Szegedi Tudományegyetem fejlesztés alatt álló Biobankja. Elkezdték összeszerelni azt a világ élvonalába tartozó robotizált biobanki mintatároló rendszert, amely több millió biológiai minta tárolására ad lehetőséget. Az SZTE továbbá egyedülálló innovációval bővítette a Biobank kapacitását. BSL-2 laborokat épített ki, amelyek jelentős hátteret adhatnak a COVID elleni védekezés orvosbiológiai kutatásaiban, illetve diagnosztikájában.

boritonak_3

2021. május 06.
3 perc

„A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.” – vallotta Szent-Györgyi Albert. A Szegedi Tudományegyetemen a mozgás, a természet- és társadalomtudományok mellett, évek óta kiemelkedő szereppel bír és komoly sporttudományi oktatás is zajlik. Az intézmény falai közül évről-évre egyre több olyan kiváló sportoló és szakember kerül ki, akikre elért eredményeik miatt nemcsak az egyetem és a Tisza-parti város, hanem az ország is büszke lehet.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek