Bezár

Hírarchívum

Nyito_SZAB_szekhaz

Online közgyűlésen értékelt és nézett a jövőbe a Szegedi Akadémiai Bizottság

Online közgyűlésen értékelt és nézett a jövőbe a Szegedi Akadémiai Bizottság

2021. március 05.
4 perc

Mérlegre tette a 2020. évi teljesítményt, meghatározta idei programját az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság. 2658 személy alkotja a dél-alföldi régió tudományos közösségét. A virtuális térben tartott 2021. február 25-i közgyűlésen hirdették ki a „7. SZAB Médiapályázat” eredményét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudomány népszerűsítése, a dél-alföldi régió tudományos életének koordinálása, továbbá konferenciák, tudományos ülések, szimpóziumok, PhD védések és hasonló programok szervezése szerepel feladatként a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottságot alapító okiratban. Ezt a munkát 2020-ban a koronavírus járvány miatt megváltozott körülmények közepette végezte a SZAB.


2020.10.21_36_of_61

 

 

Megújult vezetés növekvő számok

 

Emlékeztetőül: a 2020-2023 közötti akadémiai ciklusra a SZAB virtuális térben tartott közgyűlésen, online módon választotta meg vezetőit.


Krisztin_Tibor

A SZAB elnökségének 6 tagja közül 5 a Szegedi Tudományegyetem professzora. A szegedi akadémikusok közül az SZTE professzora az elnök: Krisztin Tibor, valamint az alelnökök közül Hohmann Judit és Kemény Lajos, míg Dudits Dénes a Szegedi Biológiai Kutatóközpont emeritus kutatóprofesszora. A SZAB új elnökségében az SZTE professzorai közül a doktorok képviselője Széll Márta, a tudományos titkár: Görög Márta. A SZAB Tudósklub titkára: Csernus Sándor, az MTA doktora, az SZTE történésze.

 

A tisztújításokat követően a SZAB továbbra is 14 szakbizottságban, 72 munkabizottságban végzi tevékenységét. E testületek 1/3-ában szavaztak bizalmat új elnöknek és titkárnak.

 

A területi bizottsághoz 1363 köztestületi tag regisztrált. Közülük az akadémikusok száma 31, az MTA tudomány doktoroké 311, a kandidátusoké 312, miközben PhD/DLA fokozattal rendelkezik 712 személy. A területi bizottság létszáma közel 15 %-kal emelkedett, összesen 2658 személy alkotja a dél-alföldi régió tudományos közösséget.

 

 

Rendezvények a járvány idején

 

A Szegedi Akadémiai Bizottság elmúlt év teljesítményéről a 2021. február 25-i online formájú közgyűlésen Krisztin Tibor adott képet. Az MTA Szegedi Területi Bizottság testületei 2020. évi tevékenységét Görög Márta tudományos titkár összegezte.

 

Kiderült: a SZAB néhány kiemelt rendezvényét, például az újévi fogadást, a hagyományok szerint tarthatta meg 2020-ban. A korábbi elnök, Grasselly Gyula születésének 100. évfordulójára 2020. július 4-én emléktáblát avattak egykori lakóháza, a szegedi református palota falán. Ünnepélyes keretek közepette adták át 2020. október 10-én a SZAB-székház felújított homlokzatát.

 

70 százalékkal visszaesett a SZAB-székház rendezvényinek száma. A tudományos közélet 2020 nagy részében, a járványhelyzet alakulása miatt, a virtuális térbe költözött. Online tartották például a SZAB szak- és munkabizottságai a tisztségviselő választásokat. Rendhagyó módon, a legnagyobb videomegosztó portálra költözött a Magyar Tudomány Ünnepe 2020. november 4-i szegedi megnyitója is.

2021-re halasztódott a rendezvények közül például az „Akadémikusok nyakkendő nélkül” beszélgetés, a „Tudósok az Ön egészségéért” ismeretterjesztő előadás, a „Milyen egyetemet szeretnénk?” fórum, a SZAB-SZTE borverseny.

 

„Széljegyzetek a tudomány autonómiájáról” címmel Voszka Éva akadémikus, az SZTE Gazdaságtudományi Kar professzora tartott előadást a SZAB 2021. évi első közgyűlésén.

 

A dél-alföldi régió tudós testülete úgy határozott, hogy a Covid-19 pandémia időszakában esedékes tudományos elismeréseket 2021-ben, egy később meghatározandó időpontban, egy maszk nélküli ünnepségen adja át.


SZAB_arkad_2020.10.21_40_of_61

 

Pályázatok és a jövő

 

A SZAB pályázati lehetőségekkel is ösztönzi a régióbeli kutatómunkát és ismeretterjesztést.

 

Örvendetes, hogy a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megye, továbbá a Vajdaság, Temes és Arad megye tudományos munkát végző profi és amatőr kutatói számára hirdetett 2020. évi pályázatra az előző évhez képest 27 százalékkal több mű érkezett.

 

A 7. SZAB Médiapályázat eredményét Csernus Sándor ismertette. Elmondta: a pályázat elsősorban azoknak a tudományos eredményeknek a bemutatását szolgálja, amelyek a dél-alföldi régióban és vonzáskörzetében keletkeznek. A bíráló bizottság kívánatosnak tartja a pályázati feltételek módosítását, annak érdekében, hogy a továbbiakban minél szélesebb körből érkezhessenek be pályázatok.

A 2020. évi médiatermésből Írott mű kategóriában különdíjban részesült Rafai Gábor: Léteznek csodák… című, Katona Mártát, az SZTE orvosprofesszorát, Szeged új díszpolgárát bemutató interjúja. Mozgókép kategóriában I. helyezett lett Márok Tamásnak az SZTE matematikusáról, Röst Gergelyről készített portréja. Különdíjat kapott Kiss-Stefán Mónika Mummies in focus, Nemzetközi múmia-konferencia Budapesten című klipje.

 

A SZAB elnöke zárszavában hangsúlyozta: folytatni kívánják a korábbiakhoz hasonló aktív tudományszervező tevékenységét. Így különösen a fiatalok integrációját elsősorban személyes kapcsolatokon keresztül. Meghirdetik a Dél-alföldi Innovációs Díj, a SZAB Tudományos Díj felhívását, a Médiapályázatot.

Új pályázati felhívást tettek közzé Kutatási eredményekről SZABadon címmel, hogy ösztönözzék a tudományos eredmények online térbeli ismertetését.

A célok között szerepel, határon innen és túl, a régiós kapcsolatok élénkítése. A SZAB a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatnak 2021-ben is nagy figyelmet szentel.

 

Bejelentette Krisztin Tibor, hogy a SZAB székházban újabb felújítás kezdődik, a renoválás várhatóan két évet vesz igénybe.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek