SZTE Info

Alliance_Day_2021

Öt egyetem – egy rendezvény: európai életérzés a EUGLOH Szövetségben

Május 12-én 10 órától 17 óráig kapcsolódhatnak be az érdeklődők a EUGLOH Alliance Day programjába. A virtuális 3D térben a napot a Fool Moon koncertje zárja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2021. május 12. a EUGLOH Szövetség nagy napja, amikor öt egyetem (a franciaországi Paris-Saclay Egyetem, a svéd Lundi Egyetem, a portugál Portói Egyetem, a müncheni Ludwig Maximilians Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem) közösen kínál érdekesebbnél érdekesebb programokat reggeltől estig.


EUGLOH_AllianceDay_final


Az Alliance Day, azaz a Szövetségi Nap célja, hogy az öt egyetem polgársága ízelítőt kaphasson abból a nemzetközi kampusz hangulatból, ami a EUGLOH egyetemek összeségét jellemzi. Így az érdeklődők részt vehetnek például közös főzőprogramon, vagy lazíthatnak jógával. A nap során rövid videók segítségével ismerhetik meg az egyes intézmények szereplőit, épületei, programjait – és ha kedvet kapnak, akár egy-egy szemesztert is eltölthetnek a partneregyetemek egyikénél, vagy jelentkezhetnek azok online, kreditet érő kurzusaira.


EUGLOH_AllianceDay_Program_v2


A EUGLOH szövetség éves nagyrendezvénye ezúttal virtuális formában jelentkezik, így egy izgalmas, háromdimenziós platformon barangolhatnak a résztvevők, és a kiállítási terekben találkozhatnak az egyetemek képviselőivel, illetve csatlakozhatnak az élő programokhoz. Meghallgathatják a rektorhelyettesek kerekasztal-beszélgetését a EUGLOH partnerek együttműködéséről és többek között a virtuális mobilitásban szerzett tapasztalatikról. Megtekinthetik a fotópályázat résztvevőienk munkáit, és találkozhatnak a francia-magyar szervezésű Let’s talk kurzus hallgatóival, oktatóival.

A programhoz bármikor lehet csatlakozni, a napot a szegedi Fool Moon zenekar koncertje zárja, remek kikapcsolódást biztosítva mind az öt egyetem polgárai számára.


Az Alliance Day idei szlogenje: Exploring the World With Today’s Constraints – azaz a világ felfedezése a mai akadályokkal tükrében. A nap közös programjai az akadályok ellenére is közel hozhatják az Európa öt különböző részén működő egyetemeket.


A programon a részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Részletes program és regisztráció itt.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.