Bezár

Hírarchívum

The_ragsor_nyito

16 dobogós helyet szerzett az SZTE a THE rangsoraiban

16 dobogós helyet szerzett az SZTE a THE rangsoraiban

2021. április 21.
5 perc

A Times Higher Education felállította a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgáló listáját: a vizsgált területek közül 16-ban dobogós helyet szerzett a magyarországi intézmények között a szegedi egyetem. Az összesített rangsorban a 301-400. helyre került az SZTE, mellyel hazánkban a második legjobb felsőoktatási intézmény.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2019-ben indította el a Times Higher Education új rangsorát, a Times Higher Education Impact Rankings-t, amellyel a világ felsőoktatási intézményeinek harmadik missziós tevékenységét méri. A speciális lista a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálja az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél (Sustainable Development Goal, SDG) alapján.


1115 felsőoktatási intézmény között listázták a Szegedi Tudományegyetemet a Times Higher Education legújabb rangsorában. A szegedi egyetem a vizsgált területeken idén is kiválóan szerepelt. Az SZTE a THE friss listáján mind a 17 mért területre felkerült, mely igazán kiemelkedő teljesítmény. Mindezt annak ellenére érte el az intézmény, hogy mind az összesített listán, mind az egyes célok mentén kialakított területi listákon mintegy másfél-kétszeresére növekedett a résztvevő intézmények száma az előző évhez képest.


A rangsor összesített listáján Magyarországon holtversenyben a második legjobb intézmény az SZTE: a világranglistán a 301-400. helyre sorolták 2021-ben. Ezzel az SZTE továbbra is a világ vezető egyetemei között állhat.


instagram



A legjobb eredményt az éhezés megszüntetésére irányuló tevékenységeket mérő listán (SDG2) érte el a Szegedi Tudományegyetem. A 442 rangsorolt intézményből az 57. az SZTE, Magyarországon pedig a legjobb egyetemként állhat a dobogó legfelső fokára. A Tisza-parti universitas annak ellenére is javított tavalyi helyezésén, hogy a vizsgált intézmények száma csaknem megduplázódott. A lista kialakításánál a szegénység, valamint az élelmiszer pazarlásának mérséklése mellett a hatékony élelmiszer-előállítási és -feldolgozási módszerek kifejlesztése, továbbá az ismeretek átadása (az egyetemi oktatáson túl a helyi gazdáknak, termelőknek is) voltak a legfontosabb szempontok.


instagram


Holtversenyben a dobogó legfelső fokára állhatott az SZTE hazánkban a tiszta víz és alapvető köztisztaság (SDG 6) listán. A rangsorolt 520 intézményből az SZTE a 101-200. helyen végzett, így itt is sikerült megőriznie tavalyi helyét. A lista összeállításánál figyelembe vették az egyetem vízfelhasználását, szennyvízkezelési gyakorlatát, a megjelenő víztakarékos megoldásokat, a felelős vízhasználatot ösztönző oktatási tevékenységet.


instagram


A felelős fogyasztás és termelés (SDG 12) területén világviszonylatban és hazai intézmények között is őrzi tavalyi helyét: az összes intézmény között 101-200. helyet foglalja el az egyetem, a hazai intézmények között pedig holtversenyben a dobogó legfelső fokára állhat fel. A listát – melyre 2021-ben 503 intézmény került fel a tavalyi 360-hoz képest – többek között a műanyag és az egyszer használatos termékek használatának csökkentésére való törekvés, a veszélyes anyagokkal kapcsolatos tevékenységek, a hulladék mennyisége és az újrahasznosított és szemétlerakóba szállított hulladékok mennyiségei alapján állították fel.


instagram


Ugyancsak megőrizte 101-200. helyét, hazánkban pedig feljebb léphetett holtversenyben a dobogó legfelső fokára az SZTE a fellépés az éghajlatváltozás ellen (SDG 13) területen. A rangsorolt 566 intézményt olyan indikátorok alapján mérték, mint az éghajlatváltozással kapcsolatos oktatási-kutatási tevékenységek, a helyi és regionális szervezetekkel való együttműködések, az energiafelhasználás, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiafelhasználás, valamint a szén- és szén-dioxid-mentességre törekvés.


instagram


Kiválóan teljesített az SZTE a vízi életközösségek védelme érdekében tett törekvéseket mérő listán (SDG 14), Life below water, magyar elnevezéssel: óceánok és tengerek védelme). A rangsorolt 379 intézményből az 59. a szegedi universitas, hazánkban pedig ismét a legjobb magyar egyetem. A lista összeállításánál a vízi életközösségek védelmével kapcsolatos tudományos, oktatási és ismeretterjesztő tevékenységek, valamint a környező élőhelyek tevékeny megőrzése, helyreállítása voltak a legfontosabb szempontok.


instagram


402 intézmény közül a 84. helyen végzett az SZTE a szárazföldi ökoszisztémák védelme (SDG 15) területén. Ezzel ismét első helyezett lett a szegedi egyetem a magyar felsőoktatási intézmények között. A listát egyebek mellett azon kurzusok, programok, harmadik missziós tevékenységek és rendezvények alapján állították össze, amelyek a szárazföldi életközösségek védelmére és a biodiverzitás megőrzésére törekednek (pl. nemzetközi összefogásban zajló fajmegmentő és előhely-rekonstrukciós projektek).


instagram


A béke, igazság és erős intézmények (SDG 16) listájára idén kétszázzal több, már 653 intézmény került. Köztük megőrizte tavalyi helyét az SZTE: 2021-ben is a 101-200. helyen végzett az intézmény, hazánkban pedig holtversenyben ezen a területen is a legjobb magyar intézmény. A lista összeállításakor figyelembe vették – többek között – a jogi, a büntetés-végrehajtási, valamint a rendvédelmi kurzusokon és képzéseken végzett hallgatók számát, illetve az állami döntéshozatalban hasznosuló szakértői tevékenységeket. Ezek mellett vizsgálták még a különböző jogi ismeretek társadalmi hasznosulását, például a jogsegélyszolgálatok meglétét.


instagram


A Fenntartható Fejlődési Célok eléréséhez az intézmények sokféle módon hozzájárulhatnak, a rangsor összeállítói figyelembe veszik a környezetükre kifejtett hatásukat is. Fontos szempont az intézmény által megteremtett „hozzáadott társadalmi érték”, amely révén egy kisebb költségvetésből gazdálkodó egyetem is jó eredményeket érhet el. Minden egyes célt támogathatnak az egyetemen folyó oktatáson túl a kapcsolódó kutatási eredmények, az intézményi működés jó gyakorlatai, fejlesztései és minden olyan egyéb tevékenység, amely az egyetem szűkebb-tágabb környezetében is kifejti értékteremtő hatását, az ismeretterjesztéstől a kormányzati szakértő munkáig.


A rangsorokban elért kiemelkedő eredmények is bizonyítják a Szegedi Tudományegyetem elkötelezettségét az ENSZ által megfogalmazott célok elérése felé, legyen szó a társadalmi környezet jólétének és jóllétének növelése érdekében vállalt oktatási, kutatási és szolgáltatási tevékenységekről, a tudás disszeminációjáról, az emberi, társadalmi, kulturális és környezeti értékek megőrzéséről, a társadalmi, gazdasági, környezeti felelősségvállalásról, vagy épp a fenntartható fejlődés támogatásáról.


A teljes rangsor itt elérhető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek