Mernoki Kar

Duális mérnök és informatikus képzés a Szegedi Tudományegyetemen

Az SZTE nyolc szakon indít duális képzést a 2016/2017-es tanévben. A duális forma lényege, hogy az intézmény a hallgatóknak az elméleti tudás megszerzése mellett gyakorlati helyet biztosít valamelyik partnervállalatánál.

  • gyakorlatorientált szakemberképzés az SZTE-n
  • öt mérnök és három informatikus szak indul duális képzési formában
  • 21 piacvezető partnervállalat gondoskodik a gyakorlati tudás megszerzéséről (75 cég)
  • a képzés előnyei és a jelentkezés menete

 

A felsőoktatási duális képzési rendszer új hullámába a Szegedi Tudományegyetem is bekapcsolódott. Az SZTE elkötelezett a duális képzés mellett, mert hallgatóinak nemcsak versenyképes elméleti tudást kíván nyújtani, hanem gyakorlatit is.

 

A szegedi egyetem Mérnöki Karán a korábban indult gépészmérnök szak mellett 2016. szeptemberétől már élelmiszermérnök, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök, valamint mechatronikai mérnök szak is indul duális képzési formában. Az elméleti oktatás mellett a hallgatók olyan neves vállalatoknál szerezhetnek gyakorlati tudást, mint a Contitech Rubber Industrial Kft., a Transcommers Kft., a Ferroép ZRt.,a Givaudan Hungary Kft., vagy a Pick Zrt. A 2016/17-es tanévben induló képzésben részt vevő partnervállalatok teljes listája itt elérhető.

 

Az egyetem Mezőgazdasági Karán a mezőgazdasági mérnöki szak indul duális képzési formában.

A felvételt nyert hallgatók többek között a Duna-R Kft.-nél, Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft.-nél, Herman Ottó Intézetben, Hód- Mezőgazda Zrt-nél., Pankota Agrár Zrt-nél végezhetik gyakorlatukat. tájékoztató itt elérhető.

 

Az egyetem Természettudományi és Informatikai Kara gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus és programtervező informatikus alapszakjait hirdeti meg duális képzési formába. A felvételt nyert hallgatók a Szeged Software Zrt-nél és a CAS Software Kft-nél végezhetik gyakorlatukat.

 

Mit is jelent a duális képzési forma?

A duális képzésben részt vevő hallgatóknak amellett, hogy felsőoktatási tanulmányaik során magas szintű elméleti tudást sajátíthatnak el, lehetőségük nyílik arra, hogy ismereteiket a gyakorlatban is alkalmazzák. A diákok a tanév mintegy felét tölthetik el külső gyakorlati helyen, a maradék időben az elméletet sajátítják el, így szerezve versenyképes tudást. A partnervállalatoknál eltöltött idő gyarapítja a hallgatók gyakorlati tudását és kapcsolati hálóval is szolgálhat a későbbi munkaerő piaci elhelyezkedés során.

 

Miért érdemes ezt a képzési formát választani?

Hallgatóként viszonylag jelentős munkabér jár; piacvezető vállalatoknál dolgozó szakemberektől lehet elsajátítani az elméleti tudás gyakorlati alkalmazását; a gyakorlati tapasztalat előnyösen hat az elméleti ismeretek elsajátítására is; biztosabb elhelyezkedés és nemzetközi munkaerő-piaci lehetőségek – csak hogy néhányat említsünk a duális képzési forma előnyeiből.

 

Hogyan jelentkezzek?

A felvételi eljárás két lépésben történik: a központi felvételi eljárásban kell jelentkezni a kiválasztott szakra és elérni a felvételi ponthatárt, majd jelentkezni kell a kiválasztott céghez, amely időben párhuzamosan történik a központi felvételi eljárással. Duális képzésben azon hallgatók vehetnek részt, akik a központi felvételi eljárásban felvételt nyernek a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar vagy Mezőgazdasági Kar vagy a Természettudományi és Informatikai Kar meghirdetett szakjaira, továbbá az adott vállalatnál kiválasztásra kerülnek. Amennyiben mindkét felvételi eljárás eredményes, az intézmény átsorolja a beiratkozott hallgatót duális képzési formára.

 

Pontos információkat a www.dualisdiploma.hu honlapon olvashatnak.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Spitzer BarbaraSpitzer Barbara – BTK – anglisztika

Szeged és a Szegedi Tudományegyetem is nagyon diákközpontú. Sokkal gyakorlatiasabb az oktatás, mint más egyetemeken, és rengeteg lehetőséget kínál a hallgatóinak. Ugyanez elmondható a városról is, hiszen rengeteg kedvezményt adnak a diákoknak, melyekkel nagyon sokat lehet spórolni. Így pedig egy kicsit az egyetemista élet is könnyebbé válik.






Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.