Bezár

Hírek

0197

Itt az ősz, kezdődik a kulturális kavalkád az SZTE-n

Itt az ősz, kezdődik a kulturális kavalkád az SZTE-n

2024. szeptember 26.
6 perc

Huszonnyolcadik alkalommal szervezi meg az SZTE Kulturális Irodája az Őszi Kulturális Fesztivált, amelyen október 1-től november 28-ig 300 program várja az érdeklődőket. Az eseménysorozatot bemutató sajtótájékoztatón Prof. Dr. Széll Márta rektorhelyettes, Tajti Gabriella irodavezető, valamint a Radnóti Emléknap szervezésében részt vevő Dr. Nagy Anett iskolaigazgató és Péter Lea versmondó ajánlotta a közönség figyelmébe a színes programokat.

7 héten át, 70 helyszínen 300 program várja a 28. Őszi Kulturális Fesztivál vendégeit Szegeden. Az SZTE NKI Kulturális Iroda által szervezett összművészeti fesztivál célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozhassanak be az egyetem és Szeged közönsége előtt. A rendezvénysorozatot évről-évre úgy állítják össze, hogy minél szélesebb kultúrkörből merítsenek, és minden korosztálynak, érdeklődési körnek nyújtsanak programlehetőséget.

Kulturális élmények az egész városnak

– Végignézve a programfüzetet, ember legyen a talpán, aki választani tud ezek közül a rendkívül változatos és színes programok közül – mondta Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón szeptember 25-én, az SZTE rektori épületében. – Az Őszi Kulturális Fesztivál nemcsak az egyetemi polgároknak, hanem az egész városnak nyújt kulturális élményt, ezzel az egyetem teljesíti azt a misszióját, hogy az oktatáson, a kutatáson és a betegellátáson túl a régió szellemi központjaként is működik. Nagyon fontos számunkra az is, hogy a város és a régió középiskoláival minél szorosabb kapcsolatot ápoljunk. Ennek több oka van, egyrészt ezekből a középiskolákból várjuk a jövőbeli hallgatókat, másrészt a régió iskoláiban tanító pedagógusok elsősorban egyetemünk alumnusai – hallottuk Dr. Széll Mártától. A rektorhelyettes két unikális programra hívta fel a figyelmet: a tízéves évfordulón újra színpadra állított Tizenkét dühös ember című előadásra, amelyre már az első napon minden jegy elkelt, valamint a Radnóti Miklós emlékére szervezett sétára.

0193

Az Őszi Kulturális Fesztivál az egész városnak nyújt kulturális élményt - vélekedett Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese. Fotó: Frank Yvette

Radnóti Miklós emlékséta

Dr. Nagy Anett, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója felidézte, hogy az iskola névadója születésének századik évfordulójára emlékkövet állított fel a gimnázium Bor mellett. 2009 óta ez a hely hivatalosan is emlékhellyé vált. – Abdára is szerveztünk egy túrát, ahová a gyerekek egy része kerékpárral, mások gyalog vagy busszal mentek. A tavalyi évben, az iskola 125. évfordulója kapcsán megismételtük az emléktúrát, elmentünk Borra és Abdára is. Ekkor találkoztunk Tóth Péter Lóránt versvándorral. Ellátogatott hozzánk rendhagyó irodalomórát tartani, elvarázsolta a gyerekeket Radnóti-versrészletekkel és a filmjéből is vetített. Azt javasolta, hogy mivel Győr messze van, legyen lehetőség Szegeden is emlékezni Radnóti Miklósra. Úgy gondolom, hogy az ő költészete a mai fiatalok számára is értéket közvetít, azt az üzenetet adja át, hogy az utolsó pillanatig higgyünk, legyünk kitartók, legyen akaraterőnk. Nagyon örülünk annak, hogy az október 2-i, szegedi emlékséta nem csak iskolai rendezvény lesz, hanem az egyetemmel együttműködve sokkal nagyobb körben tesszük nyilvánossá. A Radnóti-gimnázium elől indul majd a séta 13 órakor, ahol rövid műsorral készülünk, iskolánk ének- és zenekara egy megzenésített Radnóti-verset ad elő, illetve a tavalyi városi szavalóverseny első helyezettje, Lengyel Léna 11. osztályos tanuló egy verset fog elmondani – vázolta a programot Dr. Nagy Anett. A séta következő állomása a Móra Ferenc Múzeum lesz, amelynek lépcsőjénél – remélhetőleg több száz ember közreműködésével – közösen verselhetik a jelenlévők Radnóti Miklós Nem tudhatom című költeményét. A Dugonics téri rektori hivatalnál is lesz egy megálló, itt Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes mond köszöntőt. A bölcsészkar épülete mellett, a Radnóti Cafénál zárul a séta, ahol Tóth Péter Lóránt osztja meg gondolatait, és Szabó Balázs ad koncertet 15 órai kezdettel.

0187

Vajdasági színjátszók mutatják be Radnóti életét

Péter Lea Latinovits-díjas versmondó, pszichológus bízik abban, hogy nagyon sokan eljönnek a múzeum előtti közös versmondásra, amelyen ő is közreműködik. – Közel áll a szívemhez Radnóti Miklós költészete. Aki ismeri a versmondói tevékenységemet, az tudja, hogy legszívesebben mindig Radnóti-verset mondanék. Az első önálló estem is egy Radnóti-est volt. Az emléknap nem ér véget a bölcsészkarnál, 17.30-tól lesz a Szegedi Pinceszínházban a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete programja: Sem emlék, sem varázslat címmel diákszínjátszók adják elő a Radnóti életét bemutató műsort. Kalmár Zsuzsa rendezte a darabot az idei Szép Szó táborban. Én magam is a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületében, a Szép Szó táborban nevelkedtem, ott tanultam meg verset mondani, ott szerettem meg igazán a verseket. A szívemnek különösen kedves az, hogy ezek a középiskolások el tudják hozni a nyáron tanult darabot – osztotta meg gondolatait Péter Lea.

0188

Péter Lea a sajtótájékoztatón elmondta Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét. Fotó: Frank Yvette

Természetfotók, fényfestés, zenei és irodalmi élmények

A 28. Őszi Kulturális Fesztivál gazdag programsorozatából Tajti Gabriella, az SZTE NKI Kulturális Iroda irodavezetője emelt ki néhányat. Tíz éve kezdődött a Vers délben című program, amely olyan népszerűvé vált, hogy azóta minden őszi és tavaszi fesztiválba beépítik. Október 1-jén 12:10-kor az első verset Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja mondja el a rektori épület lépcsőjénél a Dugonics téren. A fesztivál megnyitóját ugyanezen a napon 18 órakor rendezik, Prof. Dr. Rovó László rektor köszönti a közönséget. A rektori hivatal átriumában Potyó Imre Különös és rejtett fajok az optikám előtt című természetfotó kiállítását Dr. Bátori Zoltán egyetemi docens nyitja meg. Közreműködik Czutor Zoltán dalszerző, előadó.

0184

Nagyon népszerű évről-évre a nyitónapon látható fényfestés is: 19:30-tól ismét varázslatos színekkel öltöztetik fel az SZTE rektori épületének homlokzatát. A fényfestés alatt a Belmondo zenekar Beatles-t játszik, utána a Docpiano Band ad koncertet. Számos komolyzenei hangversenynek is otthont ad a főépület különleges akusztikájú díszterme, október 2-án Dinyés Dánielt és Szélpál Szilvesztert hallgathatják meg a zenekedvelők. Október 11-én a fiatal zongoravirtuóz, Balázs-Piri Soma tér vissza a Szegedi Tudományegyetemre, Debussy és Chopin műveit játssza. Sztathatosz Sebestyén hegedűművész és vendégei muzsikálnak október 29-én, november 6-án pedig a Benedekfi testvérek, István és Zoltán 15 éves jubileumi nagykoncertje hangzik fel a rektori hivatal dísztermében.

Könyvbemutatók is gazdagítják az Őszi Kulturális Fesztivált, október 18-án Marton Árpád Szemközt a Nappal című verseskötetét ismerheti meg a közönség, közreműködnek Fekete Gizi és Nagy Anikó Jászai-díjas színművészek. Tatár Botond, a szegedi egyetem harmadéves orvostanhallgatója második verseskötetét, Az Utcalámpák fényét a Café Radnótiban mutatják be november 20-án.

A kiállítások közül Tajti Gabriella kiemelte a már említett Potyó Imre természetfotóin kívül Dr. Zalatnai Márta biológus tárlatát, amely október 14-én nyílik a rektori hivatal átriumában. A Titkos kertek az SZTE Füvészkert orchidea- és gyógynövénygyűjteménye kurátorának a fényképeit vonultatja fel, a kiállítást Dr. Molnár Gyula nyitja meg. A fesztivál zárásaként, november 28-án Darázs József szegedi festőművész hozza el alkotásait, tárlatát Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja ajánlja majd a látogatók figyelmébe.

A 28. Őszi Kulturális Fesztivál teljes programfüzete elérhető az eseménysorozat honlapjáról: www.u-szeged.hu/okf

Vida-Szűcs Imre

Borítókép: Péter Lea versmondó, pszichológus, Dr. Nagy Anett, a Radnóti-gimnázium igazgatója, Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes és Tajti Gabriella, az SZTE NKI Kulturális Iroda irodavezetője. Fotó: Frank Yvette

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek