nyito

Már 23. alkalommal „játszottak fizikát” az SZTE TTIK Fizika Intézetében

23. alkalommal rendezték, meg a Játszunk fizikát nevű versenyt, amit általános és középiskolás diákok számára hirdetett az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete.

A verseny arra ösztönözni az általános- és a középiskolás diákokat, hogy fedezzék fel az érdekességeket a körülöttük lévő világban. Ehhez hozzásegíti őket, hogy a kísérleti feladatokat otthon is fellelhető eszközökkel lehet elvégezni, így előnyt jelentett, hogy valóban játszhattak a fizikával. Többek között olyan eszközöket használtak a bemutatók során, mint a mikrohullámú sütő, elektromos fogkefe, befőttes gumi, víz, papír és különböző átmérőjű poharak, gézlap, ételszínezék, papírtörlő.

image00022

A verseny kiírásában kéthetente egy tudománytörténeti kérdést és három kísérleti feladatot kellett megoldaniuk a versenyzőknek, összesen hat héten át. Csak azokat a megoldásokat fogadták el, amelyekhez tartozott szöveges leírás, jegyzőkönyv, jelenség-értelmezés is.

A program első részében a verseny legötletesebb és legszorgalmasabb résztvevői mutatták be megoldásaikat. Minden évben más híres magyar fizikusra emlékezik a verseny. A tudománytörténeti kérdések fókuszában az idei évben, a magyar születésű fizikus tudós, Telegdi Bálint (Budapest, 1922. jan. 11. - Pasadena, California, 2006. ápr. 8. ), állt, aki idén lenne 100 éves.

image00048

Az ünnepélyes megemlékezés fényét emelte, hogy a Wolf–díjas kísérleti fizikus, az MTA és, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat tiszteletbeli tagja, a verseny mottóját kijelölve, életében így nyilatkozott:

"Visszagondolva az életemre, mindig úgy tartottam, hogy egy kísérleti fizikusnak az a feladata, hogy a legpontosabb eredményeket érje el a legegyszerűbb és legolcsóbb módon. Nem szeretek ágyúval lőni verébre, még ha sokan ezt elegánsnak is tartják.”

A hangulatra jellemző volt, hogy az izgatottságon túl, elmélyült és komoly munkát is láthattak a nézők. Az iskolások az egyetem falain belül, magas színvonalon adták elő kísérletüket. A bemutatók szünetében, az adott témához illeszkedő információkkal egészítették ki a látottakat a versenybizottság tagjai. Az eredményhirdetésen Dr. Kopasz Katalin, a verseny házigazdája elmondta, hogy az igazi fizika az, ami száz alakomból kilencvenkilencszer jól működik és, ha egyszer nem, akkor azt meg kell tudni magyarázni miért nem, és erre a magyarázatra nagyon sok kiváló megoldás született. Kiemelte, hogy a 23 éve zajló verseny motorja Papp Katalin tanárnő, aki évről-évre áldozatos és alapos munkát fordít a megvalósításra és a jobbnál-jobb feladatok kigondolására.

image00037

Az eredményhirdetésen 18 egyéni versenyzőt vagy 2-3 fős csapatot díjaztak, akik az ország több pontjáról érkeztek. A díjazottak között a középiskolások kategóriájában Tóth Dóra Klára, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanulója dicséretben részesült.

image00009

A díjakat átadta a versenybizottság részéről, Dr. Nagy Anett, a Szegedi Radnóti Miklós kísérleti Gimnázium igazgatója, az MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport tagja, a verseny egyik alapítója. A versenyt a Szegeden és Budapesten működő, legnagyobb fizikával foglalkozó, exportáló iparban dolgozó cég, a Semilab támogatta. A cég legfontosabb célkitűzése, hogy az utánpótlás nevelésben részt vállaljon, a középiskolai műhelyek mellett. Az első helyezettek számára a díjakat a cég képviseletében Dr. Dorogi Márta adta át.

image00011

- Nagyszerű volt itt ülni, ennyi fizika iránt érdeklődő diákkal és tanárral, hiszen mindig nagy öröm számomra, ha a természettudományt, és a fizikát kedvelő fiatallal találkozhatok. A Semilab képviselőjeként, pedig büszkeség, hogy támogathatjuk a fiatalok tudományos kibontakozását– mondta Dr. Dorogi Márta.

A megmérettetésen nem csak a csapatok részesültek értékes nyereményekben, a szervezők a felkészítő tanárokat is megjutalmazták.

A versenyről további információt itt olvashatnak.

SZTEinfo - Kép és szöveg: Kovács-Jerney Ádám


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Major_AttilaMajor Attila - ZMK, magánének

Azért jöttem erre a szakra, mert itt olyan tanárok tanítanak, akiket nagyra tartok. Maga a szak a tanszékvezető, Temesi Mária tanárnő miatt vonzó, hiszen sok lehetőséget kínál arra, hogy elsősként operában szerepelhessek, ez pedig kezdőként hatalmas lehetőség és megtiszteltetés. A ZMK-n a tanár-diák kapcsolat nagyon szoros, hiszen ez a pálya nagyon tanárfüggő. Én itt megtaláltam Andrejcsik István operaénekes személyében azt a mestert, akivel a legtöbbet tudtam eddig fejlődni.




Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.