Bezár

Hírarchívum

167_nyito-02-02

Nagyot lépett előre az SZTE a RUR bölcsésztudományi és társadalomtudományi listáin

Nagyot lépett előre az SZTE a RUR bölcsésztudományi és társadalomtudományi listáin

2021. október 12.
2 perc

Közel 170 helyet javított a Szegedi Tudományegyetem a Round University Ranking (RUR) frissen megjelent bölcsészettudományi szakterületi listáján: idén a 305. helyezést érte el a világ legjobb intézményei között. Ez a teljesítmény magyar viszonylatban is kiemelkedő, dobogós helyet jelent a hazai intézményeket tekintve. Az SZTE a bölcsészettudományi rangsor mellett a társadalomtudományi listán is kiemelkedően szerepelt: itt mintegy 120 hellyel lépett előrébb idén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Round University Ranking (RUR) moszkvai székhelyű rangsorkészítő szervezet október 12-én jelentette meg legfrissebb, bölcsészettudományi és társadalomtudományi rangsorait. A Szegedi Tudományegyetem a 305. helyezést érte el a Humanities listán, ezzel 167 helyet javított pozícióján a tavalyi 472. helyhez képest. A RUR 2021 tematikus listája a világ 739 vezető felsőoktatási intézményének teljesítményét vizsgálta. A Szegedi Tudományegyetem eredménye magyar viszonylatban is kiváló: dobogós helyen végzett a hazai intézmények között.


A világ 785 top egyetemét vizsgáló társadalomtudományi szakterületi rangsorban, a RUR 2021 Social Sciences listán szintén nagyot javított az SZTE: míg a tavalyi évben a 642. helyen állt, pozícióját az idei évben az 525. helyre tornázta fel.


A RUR szakterületi rangsorai a világ felsőoktatási intézményeit ugyanazon módszertan szerint értékelik, mint a szervezet által készített világrangsor. Ez húsz mutató és az egyetemi tevékenység négy kulcsterülete alapján történik: oktatás (40%), kutatás (40%), nemzetközi mutatók (10%) és pénzügyi fenntarthatóság (10%).


A centenáriumát ünneplő Szegedi Tudományegyetem mérőszámai az idei évre a bölcsésztudományi és a társadalomtudományi rangsorban is jelentősen javultak mind az oktatás, mind a kutatás, mind a pénzügyi fenntarthatóság és a nemzetközi reputáció területén.


Ahogyan arról már hírt adtunk korábban, az SZTE a RUR orvostudományok és az élettudományok szakterületi listáin is jobban szerepelt idén: az előbbin mintegy 180, az utóbbin közel 100 hellyel lépett előre. 


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek