SZTE Info

167_nyito-02-02

Nagyot lépett előre az SZTE a RUR bölcsésztudományi és társadalomtudományi listáin

Közel 170 helyet javított a Szegedi Tudományegyetem a Round University Ranking (RUR) frissen megjelent bölcsészettudományi szakterületi listáján: idén a 305. helyezést érte el a világ legjobb intézményei között. Ez a teljesítmény magyar viszonylatban is kiemelkedő, dobogós helyet jelent a hazai intézményeket tekintve. Az SZTE a bölcsészettudományi rangsor mellett a társadalomtudományi listán is kiemelkedően szerepelt: itt mintegy 120 hellyel lépett előrébb idén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Round University Ranking (RUR) moszkvai székhelyű rangsorkészítő szervezet október 12-én jelentette meg legfrissebb, bölcsészettudományi és társadalomtudományi rangsorait. A Szegedi Tudományegyetem a 305. helyezést érte el a Humanities listán, ezzel 167 helyet javított pozícióján a tavalyi 472. helyhez képest. A RUR 2021 tematikus listája a világ 739 vezető felsőoktatási intézményének teljesítményét vizsgálta. A Szegedi Tudományegyetem eredménye magyar viszonylatban is kiváló: dobogós helyen végzett a hazai intézmények között.


A világ 785 top egyetemét vizsgáló társadalomtudományi szakterületi rangsorban, a RUR 2021 Social Sciences listán szintén nagyot javított az SZTE: míg a tavalyi évben a 642. helyen állt, pozícióját az idei évben az 525. helyre tornázta fel.


A RUR szakterületi rangsorai a világ felsőoktatási intézményeit ugyanazon módszertan szerint értékelik, mint a szervezet által készített világrangsor. Ez húsz mutató és az egyetemi tevékenység négy kulcsterülete alapján történik: oktatás (40%), kutatás (40%), nemzetközi mutatók (10%) és pénzügyi fenntarthatóság (10%).


A centenáriumát ünneplő Szegedi Tudományegyetem mérőszámai az idei évre a bölcsésztudományi és a társadalomtudományi rangsorban is jelentősen javultak mind az oktatás, mind a kutatás, mind a pénzügyi fenntarthatóság és a nemzetközi reputáció területén.


Ahogyan arról már hírt adtunk korábban, az SZTE a RUR orvostudományok és az élettudományok szakterületi listáin is jobban szerepelt idén: az előbbin mintegy 180, az utóbbin közel 100 hellyel lépett előre. 


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.