Bezár

Hírarchívum

Hegedus_Alexandra1

Hegedűs Alexandra: „Amikor tárgyalni megyek, mindig meglepődnek azon, hogy nő létemre robotokkal foglalkozok”

Hegedűs Alexandra: „Amikor tárgyalni megyek, mindig meglepődnek azon, hogy nő létemre robotokkal foglalkozok”

2021. augusztus 04.
2 perc

Miért választják még ma is kevesen a műszaki pályát a női hallgatók? Mennyiben befolyásoló tényező a környezet elfogadósága, és milyen külső lehetőségek segítik a nők elhelyezkedését a műszaki területen? – Hegedűs Alexandrát, az SZTE mechatronikai mérnök szakos hallgatóját kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Bár a törekvések ezen változtatni szeretnének, még mindig kevesebb nő helyezkedik el műszaki területen, mint férfi. Milyen tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatban, mennyire helytálló ez manapság?


- Bizony, még ma is érvényes a nők alacsony számú részvétele a területen. Most fejeztem be a negyedik félévemet mechatronikai mérnök szakon, ahonnan 24-en indultunk, de mára nagyon kevesen maradtunk. Ráadásul lányok közül én vagyok az egyetlen a képzésben. Úgy gondolom, még mindig túlságosan fiús szakmának tartják az automatizálását. Emiatt feltételezem, hogy a lányok inkább nőiesebb szakmát választanak. Ez a munkában is érzékelhető. Amikor tárgyalni megyek, mindig meglepődnek azon, hogy nő létemre robotokkal foglalkozom, és hogy ezzel kapcsolatban teljes mértékben tudok minden kérdésükre válaszolni.


thumbnail_2


 - Mit szeretsz benne, miért választottad ezt a pályát?


- Engem kifejezetten érdekelnek a robotok, az automatizálás, a mesterséges intelligencia. A képzésre azért jelentkeztem, hogy még nagyobb tudást szerezzek, és hivatalosan is mérnökként tudjak dolgozni. Most levelezőn tanulok Szegeden, de mellette dolgozom egy robotokkal foglalkozó cégnél, ahol lehetőség van elmélyíteni a megszerzett ismereteimet.


- Az egyetemi környezet támogató hozzáállása mennyire befolyásoló tényező a női hallgatók esetében?


- Igazság szerint nagyon is meghatározó a csoporttársak hozzáállása a lányokhoz. Ugyanennyire fontos az oktatók segítőkészsége, hogy tényleg mindent megadnak-e annak érdekében, hogy a legfelkészültebben tudjunk majd az államvizsga után érvényesülni.


20210325_193110


- Részt vettél az ABB női mentorprogramban, amelynek fő célja, hogy növelje a nők munkavállalási kedvét a műszaki területeken. Mennyire járult hozzá a program a céljaid eléréséhez?


- Sokban hozzájárult, mert így globálisan láthattam egy nagyvállalat működését: hogy hogyan épülnek fel az osztályok, hogyan tevékenykednek az emberek, és mennyi minden kell ahhoz, hogy egy termék vagy egy robot elkészüljön. Megtudtam hogyan lehet robotokat felvinni egy gyárba és automatizálni, hogy hogyan lehet eladni, új területeket szerezni. Számomra hatalmas lehetőség volt, hogy az ABB-nél - a robotizáció terén a világ legnagyobb vállalatánál - láthattam bele abba, hogy hogyan zajlanak a dolgok ezen a területen.

SZTEinfo – Császár Dorina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek