Kanadai-magyar_talalkozo

Tiszta energiákról, karbonsemlegességről és okos városról tanácskoztak az SZTE Mérnöki Karán

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán találkozott az ArchEnerg Klaszter és a Kanadai Nagykövetség képviselője. A január 19-i találkozón a fenntarthatóságról, a jövő kihívásairól és a benne rejlő lehetőségekről egyeztetettek. Februártól induló egyedülálló térségi energetikai szakmérnök szakirányú továbbképzésről is szó esett a szakmai szemináriumon.

Az ArchEnerg Klaszter 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy egy olyan megújuló energiaforrásokon és energiatudatosságon alapuló gazdasági-társadalmi modell kialakítását segítse elő, amely mind a zöld ágazatokban tevékenykedő vállalatokat, mind pedig a társadalom egészét előrébb vinné egy fenntarthatóbb jövő felé. Az ArchEnerg Klaszter, Magyarországon az első, és máig egyetlen Gold Label European Cluster Excellence nemzetközi tanúsítással rendelkező klaszter szervezet.


Lakatosne

 Lakatosné Dr. Nemes Sarolta, közgazdász, az ArchEnerg Klaszter társelnöke


– A Klaszter arra képes, hogy leültessen egymás mellé olyan partnereket, akik különben nem találkoznának. A legnagyobb erő ebben, hogy felkutatja a partnereket és hidat képez köztük – kezdte megnyitó beszédében Lakatosné Dr. Nemes Sarolta, közgazdász, az ArchEnerg Klaszter társelnöke. Azt is hozzátette, hogy a klaszter kiterjedt tevékenységi hálózatot alakított ki, fő feladata pedig az, hogy a klasztertagok megjelenését és működését segítse a stratégiai iparágakban. Ebbe beletartozik az infrastruktúrafejlesztés, valamint a piacteremtés és keresletgenerálás is.


A Szegedi Tudományegyetem 2013 óta a klaszter tagja. A tíz évre visszanyúló együttműködés során több hasonló programot is szervezett a két fél. A program a gondolatébresztés, a lakossági szemléletformálás mellett, a kapcsolatépítést, a megújuló energiákkal és az energiahatékonysággal kapcsolatban felmerülő kérdések első kézből történő tisztázásának adott teret.


Biro

Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja


A társelnök asszony köszöntőjét követően Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja kezdte előadásával a szemináriumot. A dékán kiemelte, hogy a szakmai kapcsolat mellett kimagasló fejlesztéseken és külföldi együttműködéseken dolgoznak, elsősorban a megújuló energia területén az agráriumban.


Francis

Francis Uy, kanadai kereskedelmi attasé


Az előadást követően Francis Uy és munkatársa, Kovács-Mátyus Zsuzsanna a Kanadai Nagykövetségről tartottak előadást. Francis Uy Kanada partnerei, Magyarország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina kereskedelmi viszonyairól és lehetőségeiről tartott beszámolót. Kovács-Mátyus Zsuzsanna Kanada „okos város” projektjeit vázolta a jelenlevőknek.


MFOI_guy

Dr. Matuz János, MFOI Magyar Fejlesztésösztönző Iroda projektmenedzsere


Az előadások sorát Dr. Matuz János, MFOI Magyar Fejlesztésösztönző Iroda projektmenedzsere folytatta, aki előadásában az EU-támogatásokat célzó pályázatokat ismertette.


Szugyi

Szügyi György villamos mérnök, közgazdász, az ArchEnerg Klaszter alelnöke


A szeminárium utolsó előtti előadója Szügyi György villamos mérnök, közgazdász, az ArchEnerg Klaszter alelnöke volt, aki kifejtette a jelenkor energia-válságának kihívásait és alternatív megoldásokat javasoltezekre. A megoldások között első volt az Energotest Kft. Európában is különleges energiahatékonysági rendszere, mely a legkorszerűbb energia-csatolási és informatikai megoldásokat testesíti meg. Az ArchEnerg Klaszter és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara az idei év februárjától már elérhető szakkal, a térségi energetikai szakmérnök képzéssel szeretnének hozzájárulni a jövő szakembereinek energiahatékonysági és környezetbarát attitűdjéhez.


A szakirányú továbbképzés a maga nemében egyedülálló Európában. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara három féléves oktatási programcsomagja a műszaki, agrár vagy természettudományi területen alap-, vagy mesterképzésben diplomát szerzett szakemberek számára nyitott. A képzést a learning by doing szemlélettel tervezték meg, vagyis amint a hallgató elsajátítja a komplex energetikai módszertan alkalmazásának kompetenciáját, ezután azt alkalmazni is képes lesz a gyakorlati területeken. A továbbképzés birtokában képessé válik energetikai helyzetek elemzésére, leírására és kiegyensúlyozott fejlesztési lehetőségek megtervezésére. Képes komplex, műszaki, gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi szempontból a vonatkozó energetikai menedzsment és fejlesztés stratégiájának összeállítására, valamint a részterületeire vonatkozó cselekvési tervek, projektek kialakítására és vezetésére.


Szemelyi

Személyi László, a Future-Now képviselője


A programot Személyi László, a Future-Now képviselője zárta, az egész eseményt keretbe foglalva a „Digitális platformok nemzetközi csapatok hatékony működtetéséhez” című prezentációjával.


A galériában további képek tekinthetők meg az eseményről.


A_Kanadai_Nagykovetseg_az_SZTE_Mernoki_Kar_es_az_ArchEnerg_Klaszter_szeminariuma_galeria








Szöveg és fényképek: Kovács-Jerney Ádám