Ningbo_University

Kínai csúcsfejlesztésekben működik együtt az SZTE Mérnöki Kara és a Ningbo University

A kínai Ningbo University Sporttudományi Karának diákjai közül néhányan évek óta a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának vendéghallgatójaként folytatják biomechanikai tanulmányaikat. A PhD hallgatók témái között a sportcipőfejlesztések mellett más mozgásdinamikához kapcsolódó kutatások is szerepelnek, amelyek a sportban és a rehabilitációban is komoly, világszintű innovációkat hozhatnak.

A legmodernebb nézetek szerint a biomechanika lényege az élő szervezetek mozgásainak és a mozgás képességének mérnöki szemmel való tanulmányozása. A cél kettős: az életjelenségek jobb megértése és modellezése a mechanika módszereivel, valamint az életminőség javítása különböző mechanikai rendszerek használatával és fejlesztésével.

 

Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja két évtizede foglalkozik mérnöki szempontból az emberi test mozgásszerveinek működésével. 2003-ban egy térdprotézis fejlesztésének kapcsán merült el mélyebben az emberi térd ízület biomechanikájában. A kutatások tovább folytatódtak, az akkori kutatócsoport tagjaival most is jó kapcsolatot ápol. Ezen a vonalon érkezett a megkeresés a kínai Ningbo University Sporttudományi Karától.


terheleses_vizsgalat____xuanzhen_cen

– Ningbo 8 millió lakosú, elképesztő léptékben fejlődő város, 250 kilométerre Shanghaitól. 2019 óta folyamatosan kapcsolatban vagyunk a kínai kollégákkal. A kooperáció lényege, hogy a Ningbo University adja a sporttudományi hátteret, mi pedig a műszaki/mechanikait. A Sporttudományi Kar dékánja, Prof Dr. Yaodong Gu révén kapcsolódott össze az SZTE és a Ningbo University. Meghívásukra, 2019-ben látogattam el hozzájuk, azóta gyümölcsöző az együttműködés. Folyamatosan érkeznek PhD tanulók a Ningbo Egyetemről, jelenleg 4 PhD hallgató tanul nálunk. Kínával kapcsolatban ez az együttműködés is rávilágított arra, hogy lehetetlen figyelmen kívül hagyni, ami a világ legnépesebb országában történik mérnöki szempontból is. Elképesztő az ottani munkamorál és a közösségben való együttműködés hatékonysága. Nekünk is van mit tanulnunk tőlük és szerencsére mi is tudunk újat mutatni nekik – mondta el Prof. Dr. Bíró István.

 

A Kínából érkező, kezdő PhD hallgatók általában már erős publikációs háttérrel érkeznek. Komoly tudományos munkásságukat az is alátámasztja, hogy a legnívósabb szaklapokban (Q1,Q2) több cikkben szerepelnek társszerzőként, már MSc hallgatóként.

 

– Az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolája fogadja be a kínai diákokat, nálunk pedig vendéghallgatói státuszban kapják meg a témavezetést, vehetik fel a tantárgyakat. Jól működik ez az együttműködés is. Két hallgatóval kezdtük, de minden évben van újabb jelentkező, ami azt mutatja, hogy népszerű a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara a kínaiak körében is. Teljes egyetemi életet élhetnek itt a kutatásaik mellett, ráadásul más karokon tanuló honfitársaikkal egy összetartó közösséget alkotnak – tudtuk meg az SZTE MK dékánjától.

 

Az ázsiai diákok PhD témájukhoz kapcsolódó tantárgyakat vesznek fel az SZTE-n, mint például a biomechanika vagy a mozgásvizsgálatok. A tanulmányi kimenet fő irányvonala a publikációk készítése és a szaklapokban megjelent tudományos cikkek. Közös cél, hogy sikeres és nagy idézettségű publikációk szülessenek a tantárgyak művelése kapcsán.

 

– Nemcsak oktatást biztosítunk számukra, hanem egyfajta műszaki szemléletet is átadunk. Pontosan erre van szükségük. Számítógépen modelleznek emberi lábfejet, különböző ízületeket, mérnöki tervezői programok segítségével. Sport- és rehabilitációs cipők fejlesztésben is lehet például alkalmazni azokat a kutatási eredményeket, amelyeket a PhD hallgatók a szakcikkeikben összegeznek– zárta gondolatait Pof. Dr. Bíró István.

 

Nyáron végeznek azok a kínai hallgatók, akik az elsők között érkeztek a Szegedi Tudományegyetemre. A jövőben akár SZTE hallgatók is eljuthatnak Kínába, csereprogram keretében.

Forrás: SZTEinfo