Felvételi 1X1:keresztféléves képzés

„2015. január 8-ig lehet módosítani a keresztféléves képzés adatait” – szólt a felvételizőknek a figyelmeztetés. De mit jelent a „keresztféléves képzési forma”? – kérdeztük a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettesét, Karsai Krisztinát.

„Nem tekinthető fő csapásiránynak a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) az úgynevezett keresztféléves képzés” – jelentette ki Karsai Krisztina. Az SZTE oktatási rektorhelyettese hozzátette: Ott hirdetünk általában ilyen képzési formát, ahol az alapszak 7 féléves, vagyis nem nyáron zárul az alapozó képzési időszak, mint a szakok többségénél, hanem télen.”

 

media_oktatoteremPéldaként említethetőek az SZTE Bölcsészettudományi Kar (BTK), az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar (ETSZK), a Gazdaságtudományi Kar (GTK), az SZTE Mérnöki Kar (MK) és a Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) kínálatában szereplő 7 féléves szakok.

A szegedi keresztféléves mesterszakok

- az SZTE BTK kínálatában: a kommunikáció- és médiatudomány, a vallástudomány;

- az ETSZK-n a szociálpolitika;

- a GTK szakjai közül a marketing, az angol nyelvű nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, a pénzügy, a vállalkozásfejlesztés;

- az MK palettáján az élelmiszermérnöki, a műszaki menedzser, a vidékfejlesztési agrármérnöki,

- a TTIK listáján a fizikus, a gazdaságinformatikus, a környezetmérnöki, a mérnökinformatikus, a programtervező informatikus, a vegyész szak

 

„A keresztféléves képzés a mesterszakokon a nappali képzési formában jellemző, de vannak levelező képzési rendben is végezhető szakok – mondta az SZTE rektorhelyettese. Így aztán a keresztféléves képzés indítása azoknak diákoknak kedvez, akik nem akarják lezárni felsőfokú tanulmányaikat a 7 féléves alapszak elvégzésével, hanem folytatni szeretnék a diplomaszerzést mesterszakokon. E diákoknak nem kell várakozniuk egy félévig arra, hogy a szeptemberi tanévkezdéssel váltsanak „mester-fokozatra”.

 

A Szegedi Tudományegyetem 2015 februárjában induló keresztféléves képzéseire összesen 280-an jelentkeztek. Közülük 218 fiatal első helyen az SZTE-t jelölte meg, 280 mesterszakra, 268 állami támogatottságú helyre pályázik.

Egyébként Magyarországon közel hatezren jelentkeztek, a legtöbben állami ösztöndíjas mesterképzéseket jelöltek meg első helyen. E téren a gazdaságtudományok és a műszaki képzési területek szakjai a legnépszerűbbek.

 

SZTEinfo – Ú. I.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Horvath_FiorellaHorváth Fiorella - MK, műszaki menedzser

Főként a közösségi élet vonzott a Szegedi Tudományegyetemre. Műszaki menedzser szakon tanulok, az fogott meg benne, hogy a dolgok műszaki és a gazdasági részébe is bele tudok látni. Ráadásul nagyon jó lehetőségek vannak az egyetemen például: egy logisztikai tárgy keretében például elutazunk Brüsszelbe, hogy feltérképezzük az ottani repülőteret. Az itt tanulók valóban egy kis csapatot alkotnak. Viszonylag kevesen járunk az MK-ra a többi karhoz képest, ezért ismert mindenki mindenkit, és mindig egymás segítségére tudunk lenni. Ráadásul a diákélet is fantasztikus, csak ajánlani tudom mindenkinek.


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.