Bezár

Hírarchívum

2020. Március

1 2 
2020. április 02.
1 perc

Facebook-oldalán indította el Palackposta-sorozatát Berecz András, Kossuth-díjas énekes-mesemondó. Ízes, tréfás, de szinte mindig tanulsággal is szolgáló meséit bárki meghallgathatja.

2020. április 01.
2 perc

A digitális csatornákon történő oktatást módszertani és technikai javaslatokkal és linkgyűjteménnyel is segíti az SZTE BTK. A félévben elmaradó programok pótlására egy számos oldalt tartalmazó ajánlót hoztak létre: ezeken élő koncertek időpontjairól, virtuális kiállításokról, múzeumokról, filmekről, színházi előadásokról értesülhetünk. Valódi kávéházi programokat kínálnak az Oduban, a BTK virtuális kávézójában.

2020. április 01.
1 perc

Az otthonmaradás idején a zenerajongók sem maradnak koncertélmény nélkül. Többek között az Universitas Szimfonikus Zenekar vagy a Szegedi Egyetemi Énekkar egy-egy koncertje is meghallgatható a YouTube-on.

etesdahosoket

2020. március 31.
2 perc

A koronavírus járvány ideje alatt a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egészségügyi dolgozóit kívánja élelemmel és más, igény szerinti adakozások centralizált, a kérések és felajánlások összehangolt, magas szintű koordinálásával segíteni a szegedi kezdeményezésű „Etesd a Hősöket” nevű jótékonysági platform.

2020. március 31.
2 perc

A képzőművészettel nemcsak a galériákban, múzeumokban, hanem otthonainkban is találkozhatunk.

2020. március 31.
1 perc

A virtuális térbe költözött kultúra minőségi tartalmait több portál is csokorba kötötte. Ezek között böngészve is kincsekre bukkanhatunk.

Nyito_CsuporD_IMG_5253

2020. március 31.
5 perc

Fertőzőbb-e a koronavírus, ha félünk tőle? A Ködpiszkáló blogot alapító dr. Csupor Dezső, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar docense, a tévhitek ellen a hiteles információkat közérhető cikkekbe foglalta eddig. A koronavírus terjedése óta a legnépszerűbb videomegosztó csatornán elhelyezett képes üzenetekben harcol az álhírek ellen. A tudománynépszerűsítő tudóst a COVID-19 vírushoz hasonlóan veszélyes „koronás tévhitekről” is kérdeztük.

szeged_villamos

2020. március 31.
1 perc

Március 30-tól korlátlan díjmentes jogosultsággal utazhatnak a szegedi tömegközlekedési eszközökön a koronavírus-járvány elleni küzdelem élvonalában álló egészségügyi és szociális dolgozók a veszélyhelyzet megszűnéséig.

IMG_9633_nyito_Berenyi

2020. március 30.
8 perc

5 évre 300 millió forint támogatást nyert az Élvonal – Kutatói Kiválósági Program pályázatán a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudomány Kar munkatársa. Dr. Berényi Antal és csoportja az epilepszia elektroterápiájával foglalkozik évek óta. Munkáját folytatja az SZTE kutatóorvosa: a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával tervezendő eljárással az epilepsziás roham kialakulását szeretné megállítani.

2020. március 30.
1 perc

A pszichiátriai betegek és hozzátartozóik, családjuk segítése érdekében az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika munkatársai a koronavírus járvány időszakában telefonos segélyvonalat indítanak.

Kiemelt_Alma_honap_CserK

2020. március 30.
6 perc

Nem mindennapi történet, ha egy fizikus doktoranduszból nemzetközileg elismert operaénekes lesz. Cser Krisztián esetében ez volt a helyzet: miután elvégezte a Szegedi Tudományegyetem jogelődje, a JATE fizikus szakját, a „zeneművészeti karon” folytatta tanulmányait. Március hónap Alma Mater tagja: Cser Krisztián operaénekes, akivel a szegedi egyetemi évekről, döntésekről és a színpadi életről beszélgettünk.

2020. március 30.
1 perc

Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika három díjnyertes természetfilmje érhető el ingyenesen 2020. március 23-tól a Natfilm Hungary Youtube-csatornáján.

konyvtar_olvasoter

2020. március 30.
3 perc

Tájékoztatjuk az egyetemi polgárokat, hogy a Szegedi Tudományegyetem által a koronavírus fertőzés terjedésének megelőzése érdekében hozott felsővezetői utasítások, valamint a Coronavírus Ügyi Operatív Bizottság által kiadott körlevelek jelenleg is hatályosnak minősülnek és visszavonásig hatályban vannak.

online_forum

2020. március 28.
1 perc

Oktatási, egészségügyi, munkaügyi és igazgatási ügyekről tájékoztattak a Szegedi Tudományegyetem vezetői a 2020. március 26-i online fórumon. Az egyetemi dolgozók és hallgatók Dr. Fendler Judit kancellárnak, Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettesnek és Prof. Dr. Lengyel Csabának, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökének tehették fel kérdéseiket.

Kiemelt_Covid_pexels-photo-3993212

2020. március 27.
2 perc

Az új koronavírus-járvány kapcsán is megjelentek a tévhitek, a pandémiához kötődő súlyos problémákra „egyszerű módszereket” kínáló megoldások. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadványában összegyűjtött „koronás tévhitek” közül 15-öt sorol föl az MTA támogatását élvező tudomány.hu oldal.

adomany

2020. március 27.
5 perc

Már nemcsak tapssal fejezik ki köszönetüket a polgárok: egyre több cég és magánszemély segíti valamilyen módon az egészségügyben dolgozókat. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában dolgozók munkáját egészségügyi műszerekkel, szájmaszkokkal, védőszemüvegekkel, vitaminokkal és ingyenes meleg étellel is támogatják.

2020. március 27.
1 perc

A kihívást a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kezdeményezésére Sánta Gergő Harangozó-díjas táncművész indította el az interneten, és már több ezer legény és férfi táncolta el telefonjának kamerája előtt a saját legényesét itthon és a határokon túl.

img_2962

2020. március 27.
11 perc

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta kiemelkedő színvonalú művészettörténészi, kurátori és oktatói munkája elismeréseként dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja. Szeret tanítani, mint mondja: a hallgatókkal való rendszeres találkozás mindegyik tevékenységének biztos hátországa.

2020. március 26.
1 perc

Az idei XI. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját a “Sport határok nélkül” jelmondattal rendezték meg 2020. március 5-7. között Budapesten. A sportversenyen a Szegedi Tudományegyetem több hallgatója is dobogós helyezést ért el.

2020. március 26.
1 perc

Saját szerzeményeit játssza a minden délután 5 órakor kezdődő újlipótvárosi erkélykoncertjein a muzsikus-zeneszerző Móser Ádám. Varázslatos muzsikáit – klezmer, tangó és chanson improvizációit – az általa szeretett zenészek is ihlették, többek között talán meglepő módon John Zorn, a kísérleti jazz egyik legnagyobb képviselője.

leleknavigator

2020. március 26.
1 perc

A mindannyiunk számára jelentősen megváltozott élethelyzet komoly próba elé állítja alkalmazkodó képességünket. Jelentősen befolyásolja társas kapcsolatainkat, érzelmi életünket, rövid és középtávú céljainkat. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak online tanácsadással segít a Léleknavigátor.

IMG_2398

2020. március 26.
4 perc

Coursera for Campus együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a Coursera, hogy ezzel is támogassák a koronavírus-fertőzés kapcsán bevezetett online tanulást. Az együttműködés értelmében az SZTE hallgatói ingyen férnek hozzá a világ legjobb egyetemeinek és vállalatainak mintegy 4000 kurzusához.

2020. március 25.
1 perc

Április 20-ig várják az egyetemi hallgatók pályázatait a Talent ösztöndíjakra és a Kiválósági Listára. A nyertesek egyszeri 20 ezer és 100 ezer forint közötti összegre jogosultak.

nyito_egyetemi_tajekoztato

2020. március 25.
8 perc

Az SZTE vezetői videóban tájékoztatták az egyetem polgárait a koronavírus okozta fertőzés terjedésének megelőzése érdekében tett intézkedésekről. Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes a távoktatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, Prof. Dr. Lengyel Csaba elnök a Klinikai Központot érintő változásokat ismertette. Dr. Fendler Judit kancellár a munkavállalókra vonatkozó intézkedésekről tájékoztatott. Az elhangzottakat írásban foglaljuk össze.

2020. március 25.
1 perc

Több száz film érhető el a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Filmadatbázis honlapján: történelmi filmek, irodalmi adaptációk, ifjúsági- és mesefilmek közül is válogathatunk.

2020. március 24.
1 perc

Számos színházi program vált online ingyenesen elérhetővé 2020 tavaszán. A teátrumok közül például a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Pinceszínház, a Katona József Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház teszi elérhetővé előadásait az online térben.

2020. március 24.
1 perc

Az ingyenesen elérhető digitális archívumoknak és elektronikus könyvtáraknak köszönhetően anélkül is élvezhetjük a könyvek által nyújtott kikapcsolódást, hogy kilépnénk otthonunkból. Íme, néhány lehetőség, közte egy-egy SZTE-hez kötődő alkotó kínálata.

lightbulbs

2020. március 24.
2 perc

Az alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók szellemitulajdon-védelmi tudásának bővítése érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) pályázatot ír ki a 2019-2020 tanév tavaszi félévében végzős hallgatók részére.

2020. március 24.
1 perc

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség 13. alkalommal szállítja az egyetemi hallgatóknak a legfrissebb híreket az egyetemi sportélet, az egészség és az életmód témakörökben!

online_kerdoiv

2020. március 24.
1 perc

Országos epidemiológiai előrejelzési rendszert fejleszt a Szegedi Tudományegyetem több hazai felsőoktatási intézmény és kutatócsoport bevonásával. A pontos fertőzésterjedési modellezéshez a járvány kitörése előtti és utáni kapcsolati és utazási szokásokról gyűjtenek adatokat. A kutatást egy online kérdőív néhány percig tartó kitöltésével bárki segítheti.

Szentivaneji_nyito

2020. március 23.
4 perc

Számos kulturális program vált, illetve lesz online ingyenesen elérhetővé 2020 tavaszán. Ennek köszönhetően anélkül is élvezhetjük a filmek, színházi előadások, koncertek és könyvek által nyújtott szórakozást, hogy kilépnénk otthonunkból. Íme, néhány lehetőség, közte egy-egy SZTE-hez kötődő alkotó kínálata.

2020. március 23.
1 perc

Több vállalat is támogatja a Szegedi Tudományegyetem tehetséges, szorgalmas diákjait különféle ösztöndíjakkal. A pályázatokat Modulon keresztül lehet beadni 2020. április 20-ig.

nyito_II-es_korhaz

2020. március 23.
3 perc

Végéhez ért a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kálvária sgt. 57. szám alatti épületének átalakítása. A II-es kórház felkészült a dél-alföldi régió koronavírusos betegeinek fogadására, a koronavírus járvánnyal összefüggő fekvőbeteg és intenzív terápiás ellátásra.

szte_20202

2020. március 22.
2 perc

Több hazai sajtóorgánumban napvilágot látott az információ, miszerint jómagam egyike vagyok azon szegedi polgároknak, akik megbetegedtek az új típusú koronavírus okozta fertőzés következtében. A hír igaz.

IMG_6814

2020. március 20.
2 perc

A koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a Szegedi Vízmű Zrt. 10 millió forintos eszköz-adománnyal támogatta a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkáját.

nyito_egyetemi_tajekoztato

2020. március 20.
1 perc

Rövid videón tájékoztatják az intézmény vezetői az SZTE polgárait a koronavírus okozta fertőzés terjedésének megelőzése érdekében tett intézkedésekről. Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes a távoktatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, Prof. Dr. Lengyel Csaba elnök a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központot érintő változásokat ismerteti (04:54). Dr. Fendler Judit kancellár a munkavállalókra vonatkozó intézkedéseket foglalja össze (08:02).

nyito_2eskorhaz

2020. március 20.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kálvária sgt. 57. szám alatti nyugati telephelyen elhelyezkedő épületében, ismertebb nevén a II-es kórházban, az EMMI rendelkezéseivel összhangban járványügyi ellátó központot alakított ki.

IMG_6745

2020. március 20.
2 perc

A Dél-Alföldön egyedülálló atlétikai centrum épül több mint másfél milliárd forint állami támogatásból a Szegedi Tudományegyetemen. A Hattyas sori egykori laktanya területén – többek között – pályavilágítással felszerelt 400 méteres 8 sávos rekortán borítású atlétika pálya, fedett futófolyosó és a technikai számokat kiszolgáló salakos súlylökő pályák, füvesített diszkosz- és kalapácsvető dobópálya kap helyet.

Kiemelt_KKOlvasoterem

2020. március 20.
4 perc

Korlátozott lehetőségek közt és kicsit megváltozott módokon ugyan, de továbbra is igyekszik ellátni legfontosabb feladatát, olvasóinak szakirodalommal való ellátását az SZTE Klebelsberg Könyvtár. „S E G Í T H E T Ü N K ? ? ?” – kérdezik az egyetemi bibliotéka könyvtárosai. Körlevelükben a „Tisztelt Oktatók és Kedves Hallgatók!” választ kapnak a „Hogyan?”-ra is.

water-

2020. március 20.
4 perc

Március 22-e a víz világnapja. Ebből az alkalmából Prof. Dr. Rakonczai Jánost, az SZTE TTIK oktatóját kérdeztük. A szakembertől megtudtuk, hogy egy embernek a megfelelő minőségű életviteléhez legalább 20-50 liter tiszta vízre van szüksége naponta, és egy csésze kávé 140 liter víz felhasználását igényli.

video_vedekezes

2020. március 19.
1 perc

Új szakaszba lépett a járvány, ezért a minimálisra kell csökkentenünk a személyes találkozásaink számát – hívja fel a figyelmet Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a koronavírus elleni védekezésről szóló videóban.

cover-Bercibot_a_tavoktatasrol

2020. március 18.
3 perc

A március 10-én bevezetett egészségügyi hallgatói információs vonal mellett chatbot is segíti az egyetemi hallgatók tájékoztatását az SZTE-n. A University of Szeged Facebook oldalon Berci-bot magyar és angol nyelven informál a rendkívüli oktatással, a diplomaszerzéssel és a kollégiumi elhelyezéssel kapcsolatos tudnivalókról.

2020. március 18.
3 perc

Nyolc tantárgy, közte a történelem, az ének-zene, a műszaki-informatika, a földrajz oktatását az MTA által négy éve elindított Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program eredményei is segíthetik. A Szegedi Tudományegyetem több módszertani kutatócsoportja eredményeivel támogatja az általános és középiskolákban most induló távoktatást.

kutatas

2020. március 17.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem hallgatók általi látogatása továbbra is tilos. A VI. éves orvostan-, fogorvostan- és gyógyszerészhallgatók a tilalom időszakában klinikai és szakmai gyakorlatukat folytathatják. Az egyetemmel közalkalmazotti jogviszonyban álló hallgatók, és kutatás céljából azok a doktoranduszok, akik a komplex vizsgát már teljesítették, látogathatják az egyetemi épületeket.

uvegteto

2020. március 17.
4 perc

Az új koronavírus okozta fertőzés terjedésének megelőzése érdekében újabb hatósági intézkedésig vagy felsővezetői utasításig további foglalkoztatással kapcsolatos intézkedéseket rendeltek el a Szegedi Tudományegyetemen.

2020. március 17.
1 perc

Megnyitotta az eddig diagnosztikus mérési célokat szolgáló feladatbankjait a Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportja. A mérést szolgáló teszteket folyamatosan gyakorló feladatokká alakítják át.

CE1569_ProsperAMnet_scientific_conference_20200207_Photo2

2020. március 17.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével, 10 közép-európai partner együttműködésével immár 10 hónapja tart a ProsperAMnet – Az előrehaladott gyártástechnológiát alkalmazó gyártók hálózatának szolgáltatási teljesítményének és export eredményeinek fejlesztése – elnevezésű projekt megvalósítása. A hamarosan megjelenő szolgáltatási radar első prototípusát a New York-i AAAI 2020 konferenciát kísérő workshopon mutatták be.

2020. március 17.
1 perc

Későbbi időpontokra halasztják az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda által meghirdetett hallgatói versenyeket. Az egyetemistáknak szóló pályázatok jelentkezési határidejét határozatlan időre meghosszabbították.

2020. március 16.
3 perc

Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott a Szegedi Tudományegyetem több oktatójának.

learning

2020. március 16.
2 perc

A március 11-én kihirdetett országos veszélyhelyzet kapcsán a Szegedi Tudományegyetem 2020. március 23-án, az előrehozott tavaszi szünet után visszavonásig távoktatásra áll át. Az egyetem oktatói számára a CooSpace felületen létrehozott információs színtérben a távoktatás módszertanával kapcsolatos bejegyzések, illetve a CooSpace távoktatás során használható eszközeinek oktató videókkal illusztrált leírásai érhetőek el.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek