Bezár

Hírarchívum

MK_nyito

Rehabilitációs eszközöket fejlesztenek az SZTE Mérnöki Kar oktatói

Rehabilitációs eszközöket fejlesztenek az SZTE Mérnöki Kar oktatói

2021. január 20.
5 perc

Rugalmas anyagokat használ a különböző irányú és mértékű mozgáshoz a soft robotika. Soft-aktuátorral ellátott rehabilitációs eszközt fejleszthet Mészáros Attila. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar oktatója Csikós Sándorral közösen nyert támogatást az SZTE Proof of Concept Alap Pályázaton.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Soft-aktuátorral ellátott rehabilitációs eszköz fejlesztése” című tervvel célozta meg az SZTE Proof of Concept Alap Pályázatot Mészáros Attila tanszéki mérnök. Az SZTE Mérnöki Kar egyik kutatócsoportja 2008 óta foglalkozik az ember és gép együttműködését segítő, puha anyagokból épített soft-aktuátorokkal. Az aktuátorok a robotika kulcsszereplői, mert a gép mozgását vezérlő algoritmus kimenő jeleit ezek a berendezések alakítják konkrét cselekvéssé.

 

A sérült végtag mozgatását „puha gép” segítheti

 

A „puha robotika” (soft robotics) az elmúlt évek egyik legizgalmasabb fejlesztési iránya. A kutatások jelenleg elsősorban az orvostudományi és az élő szervezet mozgásait tanulmányozó biomechanika területén zajlanak.


MK-3901

 

– A soft robotika alapvetése, hogy ezek a gépek a szilárd, merev eszközök helyett rugalmas anyagok felhasználásával valósítanak meg különböző irányú és mértékű mozgásokat. A soft-aktuátorok a bennük elhelyezett légkamra hálózat és sűrített levegő segítségével képesek a mozgás létrehozatalára. A légkamrák felfújásával az aktuátor tetején lévő légzsákok kitágulnak, míg az aljuk ugyanolyan hosszú marad. Ennek hatására hajlító mozgás keletkezik. A kamrák elhelyezésétől és az aktuátorok felszíni kialakításától függően ezek a „puha gépek”, azaz soft-robotok változatos mozgásformákra képesek. Az ilyen technológiával létrehozott soft-gépek élő szervezetekhez hasonló mozdulatokra képesek, így sokféle területen alkalmazhatóak – magyarázta kutatási területe újdonságait Mészáros Attila, az SZTE Mérnöki Kar Műszaki Intézet tanszéki mérnöke.

 

A ma használt eszközökkel szemben egy soft-gép esetén a sérült végtag ízületeinek, izmainak természetes elmozdulásai, elfordulásai kevésbé korlátozottak. Ez a nagyobb mozgásszabadság, amit a rugalmas elemek biztosítanak, javíthatja a rehabilitációs folyamatot. A soft-gépek előállítása, 3D szkennelési és nyomtatási technológiával támogatva, teljes mértékben az egyén alsó végtagjára szabható. Mind a gép aktuátorai, mind a végtaggal érintkező részegységek az egyéni paraméterekkel is rövid idő alatt legyárthatók.


MK-4032

 

Az új módszerek piaci hasznosítását ösztönzi az SZTE pályázata

 

Innovatív ötleteket megvalósító kutatókat és hallgatókat támogat a Szegedi Tudományegyetem.

 

Az SZTE az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt részeként 2020 őszén hirdetetett pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával. A Proof of Concept Alap célja, hogy elősegítse az egyetemen keletkezett technológiák prototípusának előállítását és piaci hasznosítását. A Proof of Concept Pályázaton 60 millió forintból 11 projektet segített életre a Szegedi Tudományegyetem 2020-ban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal közösen.

 

A pályázati felhívásra Dr. habil. Sárosi József, az SZTE Mérnöki Kar stratégiai és fejlesztési dékánhelyettese, az SZTE Virtus Program mentora hívta fel Mészáros Attila, az SZTE Mérnöki Kar oktatójának a figyelmét. Az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság munkatársai, valamint a kiváló szakmai tapasztalattal rendelkező, piaci szereplőkből és egyetemi oktatókból álló SZTE Virtus Program mentori team személyre szabott segítséget nyújtott a tehetséges hallgatóknak és kutatóknak a pályázat kidolgozásában.


MK-3959

 

– Első körben egy regisztrációs lapot kellett kitölteni, amely két oldalban összefoglalva tartalmazza, hogy milyen problémával szeretnék foglalkozni és milyen innovatív megoldást tudok erre nyújtani. Ezt a regisztrációs lapot küldtem el az SZTE Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Igazgatóság részére, ahol az SZTE Innovációs Bizottságának a döntése alapján a projektemet beválasztották a legjobb 15 közé. Ezek után következett a pályázati adatlap kitöltése: részleteztem a kutatási témát, amit üzleti tervvel egészítettem ki. Munkámat be kellett mutatnom az SZTE Innovációs Tanácsadó Testületnek. Ennek eredményeképpen támogatást nyert a pályázatom, melyet négy másik kollégámmal – Dr. habil. Sárosi Józseffel, Csikós Sándorral, Bálint Ádámmal és Csík Dominikkal – közösen fogunk megvalósítani – ismertette a pályázás folyamatát a sikeres kutató.

 

Az SZTE ás az NKFI Hivatal közös pályázata szakmai és financiális támogatást nyújt a technológiák piaci hasznosítására. A program újdonsága, hogy a jelenlegi megoldásoknál gyorsabban kínál lehetőséget arra, hogy a technológia egy olyan fejlettségi szintre jusson, ahol elkezdődhet az üzleti jellegű hasznosítás.


MK-3963

 

– Minden olyan hallgatónak és kutatónak ajánlom ezt a lehetőséget, aki meglévő problémákra szeretne új, innovatív megoldásokkal előállni. De aki egy jó termék vagy esetleg szolgáltatás ötletét dédelgeti, az is éljen ezzel a lehetőséggel, mert sosem lehet tudni, miből fog kisülni valami újdonság – jelentette ki Mészáros Attila, hiszen az SZTE Proof of Concept Alap Pályázatot oktatók és hallgatók is benyújthatják.

 

Hogyan lesz egy ötletből prototípus?

 

Az SZTE Mérnöki Kar kutatója pályázatában 2 mérföldkövet határozott meg. Az első egy soft-aktuátor megtervezése és modellezése, amely alkalmazható rehabilitációs célokra, képes megfelelő irányú mozgásra és közben akkora erőkifejtésre, hogy az egy végtag megmozdításához megfelelő legyen. A soft-aktuátorról 3D modell készül, dokumentációval ellátva. A második fázis egy használhatósági terv elkészítése.


MK-4003

 

Ötletét, a soft-aktuátort olyan szintre szeretné fejleszteni, hogy az ráilleszthető legyen egy végtag 3D modelljére. Ezen a modellen ezután szemléltethető a soft-aktuátor működése rehabilitáció közben, illetve modellezhetővé válnak a létrejövő mozgások és erőhatások.

 

– A Proof of Concept Alap Pályázat következtében az eszköz nem fog elkészülni, a kitűzött célunk ebben a szakaszban az alapkutatás és különböző modellek elkészítése – hangsúlyozta Mészáros Attila. – Ha sikeresen zárjuk a pályázatot, akkor az elkövetkezendő időszakban talán tovább tudjuk vinni a projektet és ekkor már egy funkcionális prototípus legyártása és tesztelése lenne a célunk. Reméljük, erre is lehetőséget kapunk a közeljövőben!

 

SZTEinfo – Újvári Gréta

Fotó: Sahin-Tóth István

 

Korábban írtuk:

SZTE Proof of Concept Alap 2020 Második körös felhívás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek