muzeum_oszi_ejszaka_nyito

Múzeumok Őszi Éjszakája: csillaglessel és izgalmas detektív játékkal is várt a múzeum

A járványhelyzet miatt idén kicsit rendhagyóbb, visszafogottabb, de a kultúra iránt érdeklődők számára így is sok érdekességet rejtő estét ígért a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Mintegy ezer látogató vett részt a 2020. október 10-én, szombaton a 17-től 23 óráig tartó eseményen.

Az idei Múzeumok Őszi Éjszakáján számos izgalmas programmal várta az érdeklődőket a teljesen felújított szegedi Móra Ferenc Múzeum. A legnépszerűbb programok egyike a detektívjáték volt, amely során nyomokat kellett keresni, és aminek a végén izgalmas nyeremények is vártak. Ez a gyerekek és a fiatalok körében volt népszerű. A másik felkapott program a csillagles volt. A Szegedi Csillagvizsgáló a járvány miatt nem látogatható, viszont most kivételesen lehetőség adódott a csillagok megfigyelésére a múzeum új kilátóján. A tetőn még egy érdekes eszköz, a kronoszkóp várta az érdeklődőket. Ebbe beletekintve az 1870-es évek belvárosát lehetett megtekinteni.


muzeum_oszi_ejszaka_2


A járvány miatt a Kass Galéria, és a Fekete Ház kimaradt a Múzeumok Éjszakájából, de így is megtekinthettük a felújított Móra Ferenc Múzeum és a Vár kiállításait óránkénti tárlatvezetéssel. Itt is gondoltak a biztonságra, hiszen a csoportok létszámát 15 főre korlátozták. Megtekinthettük a Gábor Áron rézágyúja kiállítást. Az ágyún kívül még további 1948-as ereklye is megtekinthető volt. Széll Attila színművész is tartott felolvasást a Munkácsy Mihály Honfoglalásának keletkezéséről szóló kiállításhoz kapcsolódóan.


muzeum_oszi_ejszaka


Szinte egy másik világba csöppentünk a Móra Ferenc a múzeum egykori igazgatójának a természethez való közeli viszonyát bemutató állandó kiállításon, amelyet végigjárva játékosan megismerhettük az író életét, munkásságát. A gyerekek körében is népszerű volt az interaktív játékoknak köszönhetően. Az egyik különlegesség az úgynevezett mesefa, aminek a belsejében kialakított részben tényleg egy mesében érezhettük magunkat. A Folyónk és Földje tárlat által a Tiszához kapcsolódó növény-és állatvilágot ismerhették meg a látogatók. Nagy látványosság volt a digitális patak, amire rálépve a vízfelszín fodrozódását váltottuk ki, így tényleg valóságosnak hatott. A Vár a Szeged történeti kiállításnak ad helyet, felelevenítve vagy esetleg: bemutatva a szegedi vár történetét, a boszorkánypereket és a betyárok világát, valamint a Nagyárvizet.


SZTEinfo- Szöveg és fotó: Kulcsár Melinda


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.





Balog_AnnaBalog Anna – BTK, magyar

Abban biztos voltam, hogy magyar szakra szeretnék jelentkezni, de sokáig nem tudtam, melyik egyetemre. Eredetileg úgy terveztem, hogy elmegyek az SZTE és az ELTE nyílt napjára. Végül az ELTE-jére el sem mentem, mert mire hazaértem Szegedről, már döntöttem. Annyira megtetszett a környezet, a hangulat, az emberek, hogy rögtön tudtam: nekem ott a helyem. Azóta sem bántam meg ezt a döntésemet.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.