pexels-tirachard-kumtanom-733856

Coursera tananyagok az SZTE képzéseiben – tapasztalatok és új kezdeményezések

2020 márciusa óta elérhetőek az egyetem polgárai számára a Coursera for SZTE keretében a világ legnagyobb online oktatási felületének tananyagai. A program indulásától 2020 novemberéig 3250 kurzusra iratkoztak be a szegedi résztvevők.

A legnagyobb érdeklődést az első magyar nyelvű Coursera tananyag, A tanulás tanulása váltotta ki, melyet az SZTE munkatársai fordítottak magyar nyelvre. Ezt követi a Writing in English at University című online kurzus. A Coursera for SZTE programban tanulók többsége gazdasággal, adatelemzéssel, informatikával kapcsolatos tananyagokat választott a világ legjobb egyetemeinek kínálatából.


– Tavasszal, a megállapodás megkötése után a Szegedi Tudományegyetem 5000 plusz licencet kapott a Coursera koronavírusra való tekintettel meghirdetett programjában. – mondta Szakál Péter, az SZTE oktatási igazgatója. - Ezek a licencek tették lehetővé, hogy a nyáron két nagyszabású kezdeményezést hirdethessünk meg. A PhD nyári iskola és a Hasznos tudnivalók felvételizőknek nagy sikerrel zajlott, összesen kétezren vettek részt a két programban.

 

– A doktori iskolák hallgatóinak szóló nyári iskolában kifejezetten olyan kurzusokat ajánlottunk, amelyek a kutatásban és az oktatásban lehetnek a doktorjelöltek segítségére. Emellett a Szegedi Tudományegyetemre jelentkező hallgatók számára 10 kurzusból álló, egyetemi előkészítőt hirdettünk meg. A tanulás tanulása, prezentációs kurzus, Excel alapismeretek – csak néhány az ajánlott kurzusok közül. Így mire felvételt nyertek az SZTE-re, már el is kezdhették a felkészülést a tanulmányaikra – tette hozzá Kocsis Lilla, az SZTE Oktatási Igazgatóság távoktatásfejlesztési projektvezetője.

 

– Meg van már az SZTE-s rekorderünk is – vezet be Szakál Péter a számokba. – A képzeletbeli Coursera dobogó első helyén az a hallgatónk áll, aki tavasz óta 33 kurzust végzett el. A dobogó második fokán 28, a harmadikon pedig 24 kurzussal áll két további hallgatónk. Tíznél többen vannak azok, akik legalább 11 kurzust elvégeztek.


Az SZTE programban résztvevő hallgatói számára a kurzusok ingyenesek, egy-egy kurzus ára egyébként átlagosan 50 dollár. Az egyetem polgárai számára elérhetőek a Coursera és vállalati partnerei által meghirdetett Professional Certificate programok is. Ebben az esetben több, egymásra épülő kurzus elvégzése után a vállalat által igazolt bizonyítványt kap a hallgató. Az a megtiszteltetés érte a Szegedi Tudományegyetemet, hogy a nemrég induló Facebook Social Media Management tanfolyamot szegedi oktatók által készített, kifejezetten a hazai tendenciákhoz igazított tartalommal egészítheti ki és ajánlhatja a hazai szakembereknek.


– A Szegedi Tudományegyetem oktatói is látják a Coursera kínálatában a lehetőséget: vannak olyan oktatók, akik ajánlott vagy kötelező irodalomként jelöltek meg Coursera kurzusokat, jogi vagy informatikai területen ez már bejáratott. A Courserán saját tartalom előállítására is van lehetőség, nagy örömünkre ez a munka is elkezdődött az egyetemen – mondta Szakál Péter. – A jövőben ezek körét szeretnénk bővíteni.


Az eddigi tapasztalatokról 2020. november 17-én online hallgatói, november 18-án oktatói fórumot szervez az SZTE olyan oktatók és hallgatók részvételével, akik aktív használói a felületnek. A fórumokról további információ itt található.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.





FelsoDorottyaFelső Dorottya- SZTE-BBMK

A zenei oktatás miatt jöttem Szegedre. Már középiskolásként is itt tanultam a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumban és nagyon megszerettem Szegedet. Egyértelmű volt, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választom. A zongoratanárnőmmel már majdnem 10 éve dolgozunk együtt. Az ő személye szakmailag és emberileg is meghatározó számomra. Szeged az otthonommá vált, hisz minden barátom itt él és sok emlék köt ide.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.