Bezár

Hírarchívum

covid-test

Térítésmentes PCR teszt a karanténkötelezettség alá eső hallgatóknak

Térítésmentes PCR teszt a karanténkötelezettség alá eső hallgatóknak

2020. augusztus 26.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem az országba történő beutazást követően egy alkalommal térítésmentesen biztosítja a karanténkötelezettség alóli mentesítéshez szükséges két darab PCR teszt elvégzését a 2020/21-es tanév első félévében azon nemzetközi és határon túli magyar hallgatóknak, akik részére az országba történt belépésekor karanténkötelezettséget állapítottak meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Értesítjük a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit, hogy az egyetem vezetése úgy döntött, hogy az egyetem az országba történő beutazást követően egy alkalommal térítésmentesen biztosítja a karanténkötelezettség alóli mentesítéshez szükséges két darab PCR teszt elvégzését a 2020/21-es tanév első félévében azon nemzetközi és határon túli magyar hallgatóknak, akik részére az országba történt belépésekor karanténkötelezettséget állapítottak meg.


Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy amennyiben bármely hallgató 2020. augusztus 26. napján vagy azt követően elhagyja Magyarország területét és visszatérésekor karanténkötelezettsége keletkezik, úgy a térítésmentes tesztelést nem áll módunkban biztosítani.

 

A Magyarországra történő könnyű és zökkenőmentes belépés, illetve a tartózkodás biztosítása, valamint a karantén elkerülése érdekében továbbra is javasoljuk, hogy amennyiben megoldható, úgy két negatív COVID-19 teszt (PCR teszt) birtokában utazzanak be az országba, hiszen így eleve nem kerül elrendelésre az elkülönítésben letöltendő 14 napos karantén.

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a jelenleg hatályban lévő magyar jogszabály alapján: „Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha a hallgató a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt - eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, vagy ha hitelt érdemlően igazolja, hogy a belépést megelőző hat hónapban már átesett a betegségen.”

 

Nem éri hátrány tanulmányai megkezdésével kapcsolatban, ha a két teszt elvégeztetése miatt pár nappal később érkezik meg az országba, vagy a beiratkozással pár napos késedelembe esik.

 

Azon nemzetközi és határon túli magyar hallgatók részére, akiknek a karantén idejére a lakhatásuk más módon nem biztosított, az Egyetem karantén kollégiumi elhelyezést tesz lehetővé az alábbi helyszíneken:

 

  • Orvos-, és egészségügyi képzésben résztvevő hallgatók részére: Apáthy Kollégium (Szeged, Apáthy István utca 4.)
  • Nem orvos-, és egészségügyi képzésben résztvevő hallgatók részére: SZTE Öthalmi Diáklakások (Szeged, Budapesti út 7.)

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy bérelt lakás is szolgálhat karantén helyszínéül.

 

A PCR teszthez szükséges mintavétel a karantén kollégiumokban történik minden nap a reggeli órákban. A magánszálláson tartózkodónak a mintavétel az Apáthy kollégiumban történik, melyet gyalogosan - tömegközlekedés mellőzésével - maszkban szükséges felkeresni. A magánszálláson karanténban tartózkodók előzetes online regisztráció után tudnak részt venni a térítésmentes szűrésen. Az online regisztrációs felület elérhetőségét hamarosan megküldjük.

 

A karantén kötelezettség alóli mentesítéshez a mintavétel alkalmával a Nemzeti Népegészségügyi Központnak címzett kérelmet szükséges a hallgatóknak kitölteniük és aláírniuk. Az ehhez szükséges nyomtatványt az egyetem biztosítja.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a térítésmentes szűrés csak akkor áll rendelkezésükre, amennyiben azt a Szegedi Tudományegyetem végzi el.

 

Felhívjuk a hallgatók figyelmét, hogy a karantén alóli 14 napos időtartamának letöltése alóli mentesítéshez 48 óra különbséggel elvégzett két negatív eredményű teszt szükséges. A sárga jelzésű országokból érkezők már az első negatív teszteredményt követően elhagyhatják a karantén helyszínét, míg a piros jelzésű országokból érkezőknek a mentesítéshez mind a két negatív teszteredmény szükséges, így ők csak a második negatív teszteredmény alapján kiadott mentesítést követően hagyhatják el a karantént.

 

További kérdés esetén keressék alábbi elérhetőségeinket:

0-24-ben hívható call center: +36-62-546-800

e-mail: arrival@szte.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek