2008. szeptember 23-29.
Vilniaus technologiju ir dizaino kolegija, Vilnius/Litvánia
Prof. Dr. Véha Antal dékán és Dr. habil. Gál József látogatása során 2013-ig érvényes szerződést írt alá Litvánia egyik meghatározó felsőoktatási intézményével, melynek keretében tanévenként 2-2 hallgató tölthet el szemesztert intézményeink BSc programjában, illetve 2-2 fő oktatócsere is megtörténik. A szerződés megújításra került, ma már több hallgató és oktató ki- és beutazására nyílik lehetőség. Az évek során egyik legnépszerűbb Erasmus+ partnerünkké vált az azóta kibővült képzési palettát kínáló Vilnius University of Applied Engineering Sciences intézmény
Vállalkozói ismeretek fejlesztése az élelmiszer-gazdaságban
KKCV-2008 pályázat „B” komponens
Szakma-specifikus oktatási, képzési programok, hálózat építő tréningek szervezése és lebonyolítása, kapcsolódó ismeretanyagot tartalmazó nyomtatott és elektronikus tájékoztató kiadványok, információs eszközök létrehozása.
Időtartama: 2009. január 1 – december 31.
Célunk, hogy az élelmiszer-gazdaságban működő – elsősorban a Dél-alföldi Régió területén élelmiszer-ipari tevékenységet folytató – mikro-, kis- és középvállalkozások számára lehetőséget biztosítsunk a nemzetközi piacra való kilépéshez szükséges információk, készségek elsajátítására. Hangsúlyt szeretnénk helyezni a jogi, gazdasági, működési és marketing feltételek, lehetőségek különbözőségének, hasonlóságának megismerésére. Tevékenységünk során az alábbi feladatokat kívánjuk megvalósítani: a) tananyagfejlesztés, b) a tananyag megjelentetése nyomtatott formában, c) e-learning platform létrehozása a tananyag alapján, d) tanfolyamok szervezése hagyományos és távoktatás (e-learning) formában, e) kiállítás és konferencia szervezése. Az elkészült tananyag alapján minden tanévben meghirdetjük a Vállalkozói készségek fejlesztése kurzust a Mérnöki Kar hallgatóinak.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program „Tananyagfejlesztés és tartalomfejlesztés különös tekintettel a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai (MTMI) képzésekre” felhívás keretében került beadásra a pályázat.
Az elnyert pályázat címe: „Gyakorlatorientált képzési programok kidolgozása a turisztikai desztináció menedzsment és a kapcsolódó ismeretanyagok oktatására”
A pályázat konzorciumi tagjai a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara.
A projekt 2010. márciusában indult és 2011. június végén zárult, melynek keretében 11 tantárgyi jegyzet és 5 tantárgyi program került kidolgozására. A Mérnöki Kar Ökonómiai és Vidékfejlesztése Intézetének munkatársai a Desztináció és marketing menedzsment, a Bevezetés a desztináció menedzsmentbe és a Marketing kommunikáció jegyzetek írását készítették, valamint a Marketing kutatás módszertanának tantárgyi programját.
A projekt teljes költségvetése: 35.955.964 Ft, a Szegedi Tudományegyetemre jutó támogatás 7.727.043Ft.
A projekt keretében megvalósult a Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szak (BSc) differenciált szakmai ismeretek: „Regionális turisztikai szakirány”, valamint a Vidékfejlesztési agrármérnöki szak (MSc.) differenciált szakmai ismeretek: „Turisztikai desztináció menedzsment szakirány” –hoz kapcsolódó tananyagok kidolgozása, jegyzetek írása és esettanulmányok kidolgozása.
INTEGRATION OF CULTURE AND HEALTH KNOWLEDGE INTO THE VOCATIONAL EDUCATION OF FOOD AND BEVERAGE
A kultúra és az egészségtudat integrálása az élelmiszeripari szakképzésbe
A projekt időtartama: 2012-2014
A partnerek:
Törökország (Isztambul / Tuzla)
Hollandia
Lengyelország
Magyarország (SZTE MK)
Románia
Törökország (Elaziĝ)
Wales
75 mobilitás valósult meg összesen a projekt alatt, ebből 12 volt a magyar.
A program célja:
A szakközépiskolások egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítése
A Mérnöki Kar feladatai:
• Az egyes könyvfejezetek megírása
• A weboldal létrehozása, kezelése
• A kutatás elvégzése, kiértékelés
6 ország diákjai
Kérdőíves felmérés
Online kitöltés
465 fő
http://www.szef.u-szeged.hu/~ldvp2012/PDF/14_06_17_magyar_konyv_osszefuzve_vegleges.pdf
5 fő fejezet
Az egyes országok tradicionális ételei
Egészséges ételek, ételkészítési módok
A mai kor ételei, azok veszélyei
Étkezési tanácsok sajátos táplálkozási igényű tizenévesek számára
Fiatalok táplálkozási szokásaival kapcsolatos felmérés