BORito2

Jubileumi bort választott a Mérnöki Kar

Az SZTE Mérnöki Kar 2022-ben ünnepli fennállásának 60. évfordulóját, mely alkalomból jubileumi bor került kiválasztásra .

A győztes bor kiválasztása a Kar Élelmiszermérnöki Intézetének kollégái szervezésében, vakkóstolás keretében valósult meg, a kari munkatársak és hallgatók bevonásával . A borválasztáson résztvevő négy vörösbor egy 14 borból álló előzetes választékból, előválogatás útján került meghatározásra, melynek eredményeként a résztvevők számára a könnyebb, gyümölcsösebb aromáktól egészen a karcosabb, keményebb ízvilágig terjedő aroma-spektrumot képviselő borok megkóstolására nyílt lehetőség. A kiválasztott négy vörösbor közül az első kóstolási tétel egy 2017-es évjáratú, 13 hónapos hordós érlelésen átesett villányi portugeiser volt, amely testesen kellemes, fűszeres ízvilágot képvisel. A második tétel a mátrai borvidékről származó, 2018-as syrah volt, amely jól hozta a jellegzetes, klasszikus piros bogyós aromákat. A borválogatás harmadik tétele a szekszárdi borvidékről érkező 2017-es évjáratú cabernet sauvignon volt, amely fajtajellegéből adódóan az első két tételnél testesebb benyomást keltő, fanyarabb ízvilágú, ugyanakkor kifejezetten gyümölcsös aromákat felvonultató bor. A negyedik tétellel a kóstolók újra a villányi borvidékre kalandozhattak, hiszen innen érkezett a 2016-os, cabernet franc és cabernet sauvignon felhasználásával készült klasszikus barrique cuvée, amely a gyümölcsös ízvilág mellett pont megfelelő arányban hozta a hordóban fűszerezett barrique borok füstös-fűszeres aromáját.


Bor2


A négy jelölt kóstolását követően a résztvevők az értékelő lapokon felállított sorrenddel adták le szavazataikat, melyek a helyszínen azonnal összesítésre kerültek. Szoros versenyben végül a „Mérnöki Kar jubileumi bora” megtisztelő címre a szekszárdi borvidékről származó, 2017-es évjáratú cabernet sauvignon került kiválasztásra.