CEEPUS_Napok_2021_csoportkep.jpg

CEEPUS Napokat tartott az SZTE Mérnöki Kar

17 fő külföldi oktató 2021.09.27-10.01. között egy hétig vendégeskedett a 2021/2022. tanévben, fennállásának 60. évét jubiláló SZTE Mérnöki Karán. A CEEPUS napokon a szakmai rendezvények mellett az oktatásban is részt vettek a vendégek.

A Szerbiából és Lengyelországból érkezett külföldi oktatókat köszöntötte Dr. habil. Bíró István dékán, Dr. habil. Gál József nemzetközi kapcsolatok dékánhelyettes, és Dr. Tanács Edit az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője is. Az SZTE Mérnöki Kar 8 CEEPUS hálózatban vesz rész, mellyel lefedi teljes oktatási portfólióját. A hálózatok CEEPUS koordinátorai – Prof. Dr. Hodúr Cecilia, Dr. habil Bíró István, Dr. habil. Gál József, Dr. habil. Sárosi József – a pandemiát követő hallgatói és oktató mobilitások lehetőségeiről egyeztettek, továbbra is céljuknak tekintik, hogy az SZTE Mérnöki Kar országos szinten is kiemelkedően aktív szerepet töltsön be a CEEPUS Programban. Örömünkre szolgál, hogy partnerintézményeinkben, illetve közreműködésükkel olyan lehetőségek nyílnak meg hallgatóink és oktatóink előtt, amelyek beépíthetők a hallgatók képzési programjába mélyítve ezzel is szakmai ismereteiket, gyakorlati kompetenciáikat. A vendégoktatók több napon keresztül tartottak angol nyelvű órákat a mérnökhallgatóknak szakterületük témáiban, majd a hallgatók érdeklődő kérdéseire is válaszoltak.

A CEEPUS Program Közép- és Kelet-Európa országai közötti együttműködés, amely keretében rövid és hosszútávú hallgatói és oktatói mobilitásokra nyílik lehetőség. A mindenkori fogadó ország finanszírozásában tudományos, oktatási és szakmai ismeretek megszerzésére nyílik lehetőség más ország oktatási, üzleti és kulturális környezetében. A Mérnöki Kar hálózati partnersége több mint 100 partneregyetemmel élő kapcsolati hálót jelent, intézményünk ezzel is jelentős lépéseket tesz a nemzetköziesítés irányába.

 

A következő pályázati határidő 2021. október vége, amely lehetőséget biztosít hallgatóinknak és oktatóinknak a kiutazásra és egyben az ismeretszerzésre, nemzetközi szinten kompetenciacserére. Karunk a következő nemzetközi találkozót 2022 márciusára tervezi, ahová jelentős Erasmus és CEEPUS hallgatói és oktatói létszámot várunk.