connection-3308188_1280.jpg

Robottechnológia a Mérnöki Karon

A Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat apropójából karunkon forgatott a Városi Televízió Kvantum c. műsora, amely a robottechnológiával kapcsolatos érdekességeket járta körül. A műsor Karunk több oktatóját is megszólaltatta, nyilatkozott Dr. Sarcevic Péter főiskolai docens, Mészáros Attila és Csík Dominik Miklós tanszéki mérnökök is.

A Mérnöki Kar mechatronikai mérnök hallgatói a robottechnológiával kapcsolatos ismereteket is elsajátítanak képzésük során.

A tananyagban szerepel a robotok a programozása, a robotokat integráló automatizációs rendszerek egyéb elemeinek, például programozható logikai vezérlők programozása, szenzorok megfelelő alkalmazása, gyártósorok tervezése. Az oktatás alapvetően gyártóktól beszerzett robotokon zajlik, ugyanakkor, bár nem ipari alkalmazásra, és nem tömegesen, de a Karon is készülnek robotok. Ezeket a hallgatók rakják össze, például szakdolgozatuk keretében. Az így készült robotok lehetnek mobil robotok, de készült már humanoid robotkar, illetve 3D nyomtatással összeállított robotkar is. A Kutatók Éjszakája alkalmából a Mérnöki Kar bemutatta saját fejlesztésű robotját is, amely egy talajosztályozásra alkalmas mobil robot. Munkáját három benne található szenzor segítségével végzi, melyekkel a talaj rezgései mérhetők, ez pedig az adott talajtípus meghatározását teszi lehetővé.

A teljes riportot az alábbi videó 27:57 percétől lehet megtekinteni.