Magony_Gergely_OTDK_nyito

Nokia Young Scientist díjjal gazdagodott az SZTE Mérnöki Kar hallgatója

Az SZTE Mérnöki Kar Robotika Laboratóriuma a gyakorlati oktatás mellett számos kutatási témát rejt önmagában. Magony Gergely mechatronikai mérnök hallgatónkat kérdeztük OTDK-s tapasztalatairól.

Magony Gergely másodéves mechatronikai mérnök MSc hallgatónkkal beszélgettünk, aki az „IMU/wireless technológiákon alapuló beltéri lokalizációs algoritmus kifejlesztése” című pályamunkájával a Mechatronika, biomechatronika, robotika 3-as tagozatban az előkelő II. helyezést érte el a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományi Szekciójában. Dolgozatának témavezetői: Dr. Odry Ákos és Dr. Sarcevic Péter főiskolai docensek, akik a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Mechatronikai és Automatizálási Intézet munkatársai.


Magony Gergely munkáját Nokia Young Scientist Award szakmai díjjal is megjutalmazták. Ennek kapcsán 2023. július 5-én a Nokia Skypark rendezvénytermében fogja bemutatni kutatását és átvenni jól megérdemelt díját.


Megkérdeztük mechatronikai mérnök hallgatónkat, hogy honnan hallott az OTDK lehetőségéről. – Már a diplomadolgozat témájának kiválasztása előtt hallottam az OTDK-ról és TDK-ról a mentoraimtól, akik azt javasolták, hogy jelentkezzek rájuk, mivel pozitív hatással lehetnek a szakmai fejlődésemre és a kapcsolatépítésekre – adta tudtunkra díjnyertes diákunk.


Magony Gergely kutatási témája a beltéri lokalizáció, aki úgy gondolja, hogy a téma rendkívül fontos területe a mai technológia fejlődésének, legyen szó akár beltéri raktározási feladatokról, vagy beltéri drón irányításról.

– Műszaki képzésben részt vevő hallgatóként mindig is fontosnak tartottam a tudományos munkákban és a tudományos életben való aktív részvételt. Azáltal, hogy részt vettem a TDK-n és az OTDK-n, lehetőséget kaptam arra, hogy elmélyítsem a szakmai tudásomat, gyakorlati tapasztalatokat szerezzek, és megismerjem a legújabb kutatási eredményeket a szakterületemen belül. Ezáltal pedig lehetőségem volt arra, hogy szakmailag fejlődjek, és megmutassam a tudományos közösségnek, hogy milyen képességekkel és eredményekkel rendelkezem.


A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója emellett úgy véli, hogy a tudományos munkákban való részvételnek további előnyei is vannak. – Például a TDK-n és az OTDK-n való részvétel lehetőséget adott arra, hogy megismerjek más fiatal kutatókat és szakembereket, akikkel később esetleg együtt dolgozhatok a szakterületemen.


Innováció mindenek felett


– A téma kiválasztása során számomra az is fontos volt, hogy olyan területet válasszak, amelyre még nem került sor teljeskörű kutatás, és ahol én is hozzá tudok tenni valami újat. Úgy éreztem, hogy a beltéri lokalizáció pont ilyen terület, hiszen bár már folynak kutatások ezen a téren, még mindig van helye az új ötleteknek és a fejlesztéseknek – mesélt témaválasztásáról Magony Gergely.

A fő célkitűzés az volt, hogy új megoldást találjanak témavezetőivel együtt a beltéri lokalizációra, low-cost technológiák használatával, ami az eredmények alapján szignifikáns javulást mutatott. A kutatás eredményeit szeretnék egy tudományos cikkben is publikálni, hogy megosszák az eredményeket és hozzájáruljanak a kutatási terület fejlődéséhez.


– A kutatás során először a téma átfogó tanulmányozása történt, majd megterveztem és legyártattam a szükséges hardvereket. A méréseket a laborban végeztem el, majd az adatokat feldolgoztam Matlab környezetben. Az algoritmusokat folyamatosan finomhangoltam és teszteltem, hogy a legjobb eredményeket érjük el.


– A projekt kivitelezése során fontos volt a megfelelő eszközök és anyagok beszerzése, valamint a laboratóriumi környezet biztosítása a mérésekhez.


Magony_Gergely_kiserlet


Kísérletezés a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán


– Ahhoz, hogy a kutatásomhoz hiteles és pontos eredményeket tudjak nyújtani, szükségem volt egy tökéletes mérőrendszerre. A Mérnöki Kar Robotika Laboratóriuma rendelkezik olyan eszközökkel, amivel ezt meg tudtam valósítani. Ez a rendszer kielégíti a mérésadatgyűjtő rendszer összes kritériumát, valamint a mozgások is megvalósíthatóak vele – mesélt az SZTE mérnök hallgatója.


– A mérés során egy, a karon legyártott 3D nyomtatott endeffektort helyeztem el az Universal Robotics UR5-ös robotján, majd a cobot (a kollaboratív robot egy olyan robot, amely közvetlen ember-robot interakciót végez egy megosztott térben, vagy ahol emberek és robotok közel vannak egymáshoz) segítségével mozgattam azt. Az objektumon található szenzorok adatait a mérőrendszer rögzítette, és ezt az adatbázist felhasználtam az algoritmusom tesztelésére és finomítására.


Alacsony költségvetéssel is elérhető a beltéri lokalizáció


A dolgozat konklúziója az volt, hogy a beltéri lokalizáció megoldható low-cost technológiákkal is, amelyekkel jelentős költségmegtakarítás érhető el az ipari és logisztikai alkalmazások terén. – A fejlesztett prototípusunk megfelelő pontosságot és megbízhatóságot biztosít a pozíció- és orientációmérés terén, és ígéretes lehet a további kutatások számára is. A dolgozat eredményei alapján további kutatásokra van szükség az algoritmusok finomhangolásával, a prototípus további fejlesztésével és az alkalmazások kiterjesztésével – mesélt kutatási eredményeiről mechatronikai mérnök hallgatónk.


Tapasztalatokkal gazdagodva


– A TDK és OTDK pályázatokat főként azoknak ajánlanám, akik szeretnék elmélyíteni tudásukat a választott szakterületükön, valamint kipróbálni magukat a tudományos kutatás területén. A pályázatok lehetőséget adnak arra, hogy a hallgatók bemutassák kutatási eredményeiket, és megismerjék más kutatók munkáját is. Emellett a pályázatok nagy előnye, hogy a hallgatók személyes konzultációt is kaphatnak az értékelőkkel, ami hozzájárulhat a tudományos munkájuk továbbfejlesztéséhez. A pályázatokon való részvétel lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók megismerjék a kutatási világot, kapcsolatokat építsenek és hozzájáruljanak a tudomány fejlődéséhez – számolt be tapasztalatairól a Szegedi Tudományegyetem hallgatója.


Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen tapasztalatokkal lett gazdagabb hallgatónk az OTDK-n való részvétellel. – Az OTDK-n való részvétel nagy élmény, izgalom és kihívás is egyben. Nagyon jó volt látni, hogy milyen sok tehetséges fiatal kutató dolgozik a különböző tudományterületeken, és lehetőség volt megismerkedni másokkal, akik hasonló érdeklődési körökben mozognak.


– Az előadásom során rengeteg pozitív visszajelzést kaptam a kutatásomról, ami nagyon megerősített abban, hogy jó irányba haladok. Emellett értékes tapasztalat volt a prezentáció előkészítése és bemutatása a szakemberek előtt, ami segített abban, hogy jobban megérthessem a tudományos közösség dinamikáját és elvárásait. Összességében úgy érzem, hogy nagyon sokat tanultam az OTDK-n való részvételtől, és nagyon ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a kutatás és a tudományos munka iránt – tette meg ajánlásait Magony Gergely.


Szöveg: Újvári Gréta

Fotók: Magony Gergely