Miért jelentkezz tanárszakra? – Segítünk!


Megfordult a fejedben, hogy valamilyen tanári szakra jelentkezz? De a családod, barátaid, vagy ismerőseid le akarnak beszélni róla? Összegyűjtöttünk neked néhány dolgot, amellyel megmutatjuk, hogy egyáltalán nem rossz választás a pedagógus pálya, hiszen tanárként még a jövőt is alakíthatod!


A tanári munka rendkívül változatos: nincsenek egyforma napok, minden nap mást kell tanítani az órákon. Két egyforma diák sem létezik: mindenkihez a saját habitusa és képességei szerint kell fordulni, ezeket figyelembe véve kell a tanároknak segíteni őket a tananyag elsajátításában.


Minden nap tétje van a tanárok munkájának, melynek gyümölcsét azonnal meg is tapasztalhatják, hiszen a diákok az órákon azonnali visszajelzést adnak arról, hogy jól vagy rosszul adta-e át a tudását az oktató.


Az órákon folyamatosan lehet egy-egy problémakörrel kapcsolatban kérdéseket megfogalmazni, és a tanulókkal közösen keresni rájuk a választ. Eközben a tanár is épül, gyakran bonyolult összefüggéseket jobban átlátnak, és folyamatosan megújulnak gondolkodásunkban is. Ez pedig a tanárok mentális egészségének is igen kedvező.


A tanári munkában nagyon inspiráló a diákokkal való együttlét és együttgondolkodás, ez pedig a pedagógusok személyiségét is fiatalon tartja: a tanítás során megismerhetik az új generációk problémáit, kedvenc technikai „kütyüit”, szokásait, és részesei lehetnek a folyton megújuló, kreatív nyelvhasználatuknak is, így pedig lépést tudnak tartani a jövővel is.


A pedagógus pálya izgalmas felelősség is, hiszen a tanárok munkáján is múlik, hogy milyen orvosai, ügyvédei, eladói, pedagógusai vagy politikusai lesznek az országnak.


S mindemellett, a tanári pályán jól körülhatárolt, kiszámítható életpályamodell várja a jelentkezőt. A tanárokra a legnagyobb válságok idején is szükség van, ez bebizonyosodott a koronavírus járvány idején is. A tanári pálya pedig biztos megélhetést is kínál. A nyugdíjba vonulások miatt növekvő tanárhiány várható, így a jövőben végzők válogathatnak majd az állások között. Emellett a tanári szakokon már a képzési idő alatt mód van pályázni a Klebelsberg-ösztöndíjra, amely havi 25.000 és 75.000 forint közti összeget jelenthet annak, aki azt megkapja. Emellett a képzés utolsó évében végzendő egyéves összefüggő gyakorlat alatt is minden hónapra jár egy több mint 100.000 forint feletti támogatás. S lehet, hogy a kezdő tanári fizetés ma még viszonylag szerény, de a gyakornoki idő az osztatlan tanárképzésben diplomát szerzőknek csak egy év, utána átlépnek a Pedagógus I. fokozatba, majd ideális esetben akár már hat év után a Pedagógus II. fokozatba. Az igazán jól teljesítő és elkötelezett tanárok pedig idővel akár mesterpedagógusok, sőt kutatótanárok is lehetnek. Ez utóbbi kategóriák pedig már bőven a magyar diplomás átlagbér feletti jövedelmet jelentenek.


Ha tehát jól kiszámítható életpályát akarsz, s hozzá szellemi kihívásokat és állandó megújulást jelentő munkát, melyben fiatalos maradhatsz, és kiélheted a kreativitásodat, akkor nincs más dolgod, mint, hogy jelentkezz tanárnak!


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták



Marton_DorinaMárton Dorina - GTK, pénzügy-számvitel

Mindig is nagyon szerettem a matematikát és a történelmet, így orientálódtam a Gazdaságtudományi Kar felé. Ráadásul a nővérem is itt tanult és ő még jobban motivált ez irányba. A várost külön kiemelném diákbarát jellege miatt. Nagyon szeretem a szakomat, és tudom, hogy közgazdászdiplomával bárhol elhelyezkedhet az ember, akár külföldre is.



Krizsan DaniellaKrizsán Daniella – BTK, szabad bölcsészet

A felvételi előtt a kommunikáció, a média és a nyelvtudományok érdekeltek. Végül szabad bölcsészet szakra jelentkeztem, mert így szakiránynak a kommunikáció- és médiatudományt vettem fel, minor képzésnek pedig a nyelvtechnológiát. A szakon családias a környezet, a tanárok szinte olyanok, mintha segítőkész szülőként lennének mellettünk. Mesterképzésre is szeretnék jelentkezni, kommunikáció- és médiatudomány szakra, ahol majd a humánkommunikáció kutatásra szeretnék specializálódni. Célom, hogy kifejlesszek egy olyan módszert, amivel az emberek gyorsabban tanulnának meg idegen nyelveket.




További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.