SZTE_jogasz

Jogi diplomáért is megéri az SZTE-t választani!

Gondolkozol, hogy jogi pályán folytasd felsőoktatási tanulmányaidat? Remek helyen jársz! Az SZTE Állam-és Jogtudományi Karán egy olyan értékálló diplomát kapsz majd a kezedbe, mellyel kiváló esélyeid lesznek az életben!

Jogász szeretnél lenni, érdekel a munkaügyi-és társadalombiztosítási igazgatási szak? Vagy esetleg a nemzetközi tanulmányok, vagy a politikatudomány? Ezek mindegyike közül választhatsz az SZTE Állam-és Jogtudományi Karán! Tudjuk, a választás nem ilyen egyszerű. Biztos benned is felmerült már, hogy mégis mihez tudsz majd kezdeni ezzel a diplomával a végzés után, milyen esélyekkel indulhatsz el a nagybetűs életben? Az Oktatási Hivatal Diplomás Pályakövetési Rendszere évről-évre megvizsgálja a frissen végzettek munkaerőpiaci helyzetét.


Az SZTE-s jogász diplomával a többi egyetemhez képest magasabb jövedelemre számíthatsz majd. Míg az átlagkereset ezen a pályán bruttó 210 ezer forint körül alakul, addig az SZTE-s diplomával az átlag havi bruttó jövedelem több mint 215 ezer forint. Ráadásul a pályakezdők nagyon hamar találnak maguknak munkát, átlagosan kevesebb, mint három hónap alatt el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.

Az SZTE-s jogi diplomával pedig a frissen végzettek több mint 67 százaléka diplomás munkakört tölt be, míg az országos arány csupán 64 százalék. Ráadásul külföldre sem kell menned, hogy munkát találj magadnak. A pályakezdő SZTE-s jogászok 75 százaléka megtalálta itthon is a számításait, és el tudott helyezkedni egy neki tetsző munkakörben.


A hallgatók fele dönt úgy, hogy az alapképzés után egyből munkába áll. Így, ha te is a mesterképzés mellett döntenél, biztosan nem leszel egyedül. A jogi hallgatók mintegy 39 százaléka ugyanis folytatta felsőoktatási tanulmányait. Közülük pedig többen, a hallgatók több mint 12 százaléka, a képzés mellett dolgozott is.

Az elhelyezkedési lehetőségek tárháza igen széles. A legtöbben a munkaügyi-és társadalombiztosítási igazgatási szak után valamilyen ügyintézőként helyezkedtek el, de voltak, akik például humánpolitikai adminisztrátorként találták meg munkahelyüket.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


sallai-doraSallai Dóra- GTK: pénzügy és számvitel

Semmi kétségem nem volt afelől, hogy az SZTE-re fogok jelentkezni, ugyanis ott tanuló ismerőseimtől csak pozitív véleményt hallottam. Érdekesnél érdekesebb kurzusok színesítik az egyetemi éveket, mindemellett magas színvonalú a sport és a nyelvoktatás is. Jó döntés az SZTE, mert országszerte elismert tudást ad a hallgatóknak, és itt olyan lehetőségekkel találkozhatunk, amik pozitívan hatnak mind a pályánk, mind az életünk során.


Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.